По информация на Гардиън, поне дузина европейски граждани, основно млади

...
По информация на Гардиън, поне дузина европейски граждани, основно млади
Коментари Харесай

Великобритания пъди граждани на ЕС

По информация на " Гардиън ", най-малко дузина европейски жители, главно млади дами от Испания, Италия, Франция, България и Гърция, са били арестувани на летище " Гетуик " и отведени в центъра за имигранти " Ярлс Ууд " в Бедфордшър. Причина за задържането, а след това и за тяхното експулсиране е, че не са имали входна виза. За същия проблем осведоми и американското издание " Политико ", съгласно което пострадалите жители на Европейски Съюз са минимум 30.

Според " Гардиън ", някои от жителите на Европейски Съюз, които са били спрени на летището, имали уговорени изявленията за работа. В разпоредбите, оповестени от английското вътрешно министерство, категорично е посочено, че при планувано изявление за работа е възможно влизането на територията на Англия и без виза. Същото важи и за присъединяване в " полемики, конференции и семинари ", както и за " разискване и сключване на контракти ".
" Още съм в потрес "
Журналистите от " Гардиън " са разговаряли с две испанки, недопуснати във Англия след идването им на " Гетуик ". Мария е на 25 години и е от Валенсия. Тя и преди е работила на Острова. Мислела, че свободно може да си търси място на трудовия пазар до октомври тази година. Когато граничните служби я уведомили, че би трябвало да бъде депортирана, тя предложила да си купи билет в противоположната посока още същия ден. Но вместо това я изпратили в " Ярлс Ууд " за три дни. " Още съм в потрес ", споделя дамата. " Отнеха ми свободата и не ми дадоха опция да получа правна помощ. "

В сходна обстановка изпаднала и 24-годишната Еухения. Тя пристигнала на " Гетуик " на втори май. Планирала да си откри работа и да заживее със своя испански другар, който е чиновник на здравните управляващи на Англия и живее там от четири години. " Имах билет за връщане и попълних онлайн формуляр за пътешестване, в който обясних всичко ", споделя тя. При кацането телефонът ѝ бил взет и тя престояла 24 часа в чакалня, преди да бъде изпратена назад в Барселона.
Изискванията объркват
" Гардиън " показва, че съществена причина за задържанията и депортациите е объркването към въпроса дали жителите на Европейския съюз могат да посетят Англия, с цел да проучат пазара, и да аплайват за виза чак откакто получат предложение за работа. Имало и случаи, в които идващите непосредствено нарушавали разпоредбите като да вземем за пример възбраната за жители на Европейски Съюз да карат неплатени стажове във Англия.

Междувременно осем депутати от Европейския парламент са изразили пред председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен възраженията си против метода на английските управляващи по отношение на жителите на Европейски Съюз, който се възприема като нарушаване на съглашението за Брекзит. Британското вътрешно министерство от своя страна упорства, че разпоредбите са ясни и могат елементарно да бъдат тествани онлайн. " Имаме потребност от доказателство за правото на всеки обособен човек, че може да живее и да работи във Англия ", акцентира представител на министерството.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР