По-добрият здравен модел е премахване изцяло монопола на Здравната каса,

...
По-добрият здравен модел е премахване изцяло монопола на Здравната каса,
Коментари Харесай

Здравното застраховане не натрупва средства припомни Светла Несторова

По-добрият здравен модел е унищожаване напълно монопола на Здравната каса, съгласно специалист

" По-вероятният, по-добрият и по-лесният за използване модел с по-малко опасности е моделът с унищожаване напълно на монопола на Здравната каса. Той ще сложи пациента в центъра на системата, тъй като ще му даде опция да избира ”. Това разяснява в студиото на " Здравей, България ” по Нова телевизия Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето. Така Кацаров разяснява разновидностите, препоръчани от здравното министерство за въвеждане на в допълнение здравно обезпечаване.

Според шефа на УМБАЛ " Пирогов ” проф. Асен Балтов би трябвало да има прочут интервал на струпване, най-вероятно една година, преди да бъде въведен нов модел, при който се събира спомагателна здравна вноска под формата на здравна застраховка.

" Здравеопазването е скъпо занятие, лекуването на един болен пациент лишава сериозен финансов запас, за никакво струпване не става въпрос, нито за преместване на партиди – това не е пенсионно обезпечаване. 12 лв. на месец, или 20 лв. на месец, това са към 120-130 лв. годишно. Толкова костват 2 антибиотика или два прегледа с някаква операция – това е сума, която съвсем неизбежно се похарчва ”, изясни обаче Светла Несторова от Асоциацията на застрахователите в България. Тя разясни, че концепцията е не " някой да събира някакви пари за здраве, а цялото това доплащане, което се случва сега – когато човек е най-болен и най-уязвим, да не му се случва, вместо това всички здрави хора да събират по малко средства, тъй че този риск да се разпредели отмерено и когато някой се разболее, да го лекуват и някой да заплати за това ”.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР