Със свое решение правителството одобри проекта на Закон за изменение

...
Със свое решение правителството одобри проекта на Закон за изменение
Коментари Харесай

Одобриха промени в застраховането

Със свое решение държавното управление утвърди плана на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането.

С него се вкарват в националното законодателство условията на Директива (ЕС) 2021/2118 за изменение на Директива 2009/103/ЕО по отношение на застраховката „ Гражданска отговорност " при потреблението на моторни транспортни средства и за надзор върху задължението за подписване на такава застраховка.

Със законопроекта се вкарват нови дефиниции за „ транспортно средство " и „ потребление на транспортно средство ". Предложението планува изключение от задължението за обезпечаване на ремаркета категория 01 (до 75-0 килограма), самоходна техника с мощ на мотора до 10 kW, колела с мотор, самостоятелни електрически транспортни средства и самобалансиращи се транспортни средства.

Предвидено е удостоверенията за застрахователни искания да се издават централизирано от Гаранционния фонд въз основа на данните за застрахователни искания, съдържащи се в поддържания от него електронен указател. По този метод се отразява цялата история на породените вреди при потребление на транспортното средство, без значение от застрахователя, при който лидерът е бил застрахован. В тази връзка, се предлага смяна в настоящата национална уредба на коригирането на застрахователната награда по наложителна застраховка „ Гражданска отговорност ” на автомобилистите според от предявените искания ( система „ бонус-малус ”).

 istock istock

Въвежда се обвързване за застрахователите да разгласяват личните си политики по отношение на потреблението на удостоверенията за застрахователни искания по отношение на определянето на застрахователните награди по наложителна застраховка „ Гражданска отговорност " на автомобилистите и да одобряват лични правила за поправяне на застрахователните награди ( система „ бонус-малус ”).

Актуализират се минималните застрахователни сумипо наложителната застраховка,,Гражданска отговорност " на автомобилистите, както следва:

- за неимуществени и имуществени вреди в резултат на телесно увреждане или гибел от 10 420 000 лева за всяко събитие, без значение от броя на повредените лица, на левовата равноценност на 6 450 000 евро;

- за вреди на имущество (вещи) от 2 100 000 лева за всяко събитие, без значение от броя на повредените лица, на левовата равноценност на 1 300 000 евро.

Въвежда се съгласуван на равнище Европейски Съюз режим за обезщетяване на повредените лица при положение на несъстоятелност на осигурител по наложителна застраховка „ Гражданска отговорност " на автомобилистите в страната на тяхното престояване посредством гаранционен механизъм, в който вземат участие оправомощените компенсационни органи в страните членки.

Гаранционният фонд е избран за подобен орган в България. В тази връзка, се предлага смяна на механизма на финансиране на фондовете на Гаранционния фонд. Предвижда се вноските в Обезпечителния фонд по наложителна застраховка „ Гражданска отговорност " на автомобилистите да се дефинират като % от начислената застрахователна награда, а не като закрепена сума.

Предвидени са промени и в Закона за Комисията за финансов контрол по отношение на въвеждането на регистрационен режим за организациите за осъществяване на професионално образование на чиновници на застрахователни брокери, както и заплащането на такси за вписването им и реализирането на общ финансов контрол върху тях.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР