По данни на ЮНЕСКО в периода на пандемията от коронавирус

...
По данни на ЮНЕСКО в периода на пандемията от коронавирус
Коментари Харесай

След пандемията - децата и здравето им вече не са същите

По данни на ЮНЕСКО в интервала на пандемията от ковид в 192 страни учебните заведения са били затворени и децата са минали към отдалечена форма на образование. Без присъствени уроци са били 1,5 млн. деца. в Съединени американски щати децата са останали у дома година и половина, а в Канада - половин година. Вече има десетки проучвания по какъв начин пандемията се отрази на децата и какви последствия може да има в бъдеще. Тези последици са разграничени в три групи: въздействие върху здравето, психическото положение, а по този начин също и върху качеството на образованието, квалификацията и кариерните вероятности на младите.

Влияние върху здравето

Всички помним по какъв начин стартира пандемията : огнището в Ухан през декември 2019 г, по-късно Европа, Съединени американски щати и целият свят. НА 30 януари Световната здравна организация (СЗО) разгласи изключително състояние в региона на публично опазване на здравето. Извънредната обстановка прерасна в пандемия и стартира огромен локдаун: страните стопираха полетите, затвориха магазини като се изключи питателните и аптеките, не разрешиха на хората да излизат на открито без сериозна причина, а децата минаха на отдалечено образование.

По данни на ЮНЕСКО на 8 април 2020 година в 192 страни учебните заведения са затворили. Повече от 90% от учениците, т.е. 1,5 милиарда деца и младежи останаха вкъщи зад компютрите.

В Канада учебният локдаун продължи 51 седмици, в Съединени американски щати - 71 седмици. Най-дългият учебен локдаун бе в Латинска Америка - от 75 седмици в Перу до 82 седмици в Боливия. Абсолютният връх е подложен в Уганда, където децата не стъпиха в учебно заведение в продължение на 83 седмици. По данни на ЮНЕСКО приблизително, загубата на образователно време след затварянето на учебните заведения е две трети от образователната година. Така пострадаха освен знанията, само че и здравето на учениците. 

Уморените очи

Най-много проучвания са направени в тази сфера и един от най-важните заключения е, че децата са почнали да прекарват непозволено доста време пред екраните - тв приемник, компютър, таблет, смарт телефон. Практически във всички страни на децата не се предлага да прекарват повече от два часа дневно пред екрана. Но по какъв начин да се съблюдава това предписание при отдалечено образование? 




Канадските учени пресметнаха, че времето прекарано пред компютрите от децата е повишено до 5,9 часа на ден. Все отново доста зависи и от родителите, само че в случай че и те са под стрес или са заети - времето, прекарано пред екраните се усилва. Съществува и друга причинност - колкото по-нисък е приходът на фамилията, толкоз повече време детето прекарва пред устройствата. Щетите върху здравето от сходен метод на живот имат продължителни последствия, предизвестяват лекарите.

И първата от тях е утежняването на зрението . Всеки непотребен час, прекаран зад компютъра доста покачват риска от късогледство. Ако непрестанно гледаме нещо, което е ситуирано прекомерно близко се губи навикът да се фокусираме върху отдалечени предмети. 

Ситуацията се утежнява и в случай че за онлайн образованието се употребява смарт телефон - най-неподходящото устройство за образование. При него зрителното напрежение е още по-голямо спрямо монитора и поврежда по-силно очите.

Вредното похапване

И по този начин, децата изслушаха онлайн урок, написаха домашните и останаха пред екрана. Сега може да си починат и гладко да преминат към компютърните игри, обществените мрежи, а след това да погледат и телевизия.

А какво вършат децата, когато играят пред компютъра или седят пред тв приемника? Хапват - пуканки, чипс или друга нездравословна храна. Апетитът се покачва от рекламите на другите артикули. Учените са безапелационни, че локдаунът е трансформирал питателните привички на учениците.

Ако размерът на плодовете и зеленчуците е останал същият, само че се е нараснала използването на чипсове, месо и сладки питиета. Според учените по-пълните деца са нараснали храненето си приблизително с още една порция храна.

Не е учудващо, че американските лекари предсказват международна зараза от затлъстяване при децата..
Цветеслава Гълъбова: Българското семейство боледува
За съответната експанзия, при която почина 6-годишното дете, а баба му остава в тежко положение, пребити от дядо си точно на Нова година е...
Прочети повече
Понижаване на физическата интензивност

По време на локдауна се появи още един краткотраен табиет - бездействие и малко преносим метод на живот. Ако не би трябвало да се върви на учебно заведение няма за какво и да се излиза на открито. Времето, прекарано в спорт е намаляло 23 пъти, а продължителността на съня е повишена с 65%.




Други проучвания демонстрират, че физическата интензивност на американските деца над 10 години се е намалила с 50%, а режимът на сън се е трансформирал значително - те лягат да спят доста по-късно и надлежно стават по-късно, излежавайки се в леглото. Лекарите се тормозят, че даже връщането в учебно заведение може да бъде стрес за тях. Липсата на график на деня води до намаление на когнитивните качества и самодисциплината. При това единствено смяната в режима на сън води до неконтролирано набиране на тегло и затлъстяване, а намаляването на физическата интензивност утежнява още повече ситуацията.

По данни на американския институт Аспен, учещ проблемите на водачеството, децата, занимаващи се със порт по-рядко страдат от затлъстяване, по-рядко протягат ръка към цигарите и неразрешените субстанции. Те са по-добри възпитаници и получават по-високо платена работа, даже в случай че са от небогати фамилии. Но по данни на същия институт, два месеца след въвеждането на ограничаващите ограничения съвсем 20% от американските деца са изгубили интерес към спорта. Децата от небогати и неблагополучни фамилии страдат най-вече от всички. 
Четирикратен скок на порно отмъщенията към деца по време на пандемията
Случаите на порно възмездие - практиката на разпространяване в интернет на фотоси на разсъблечено лице или участващо в полови действи...
Прочети повече
Опасната яловост

В допълнение към всичко светът е застрашен от зараза от алергии . Те са предсказани от професорът от университета в Гелф, Канада вирусологът Байрам Брайдл в онлайн изданието на The Conversation. Изолацията на децата, неналичието на другарство един с различен и с възрастните, основаването на стерилни условия е основата за развиването на алергии.

В елементарния живот ние сме обкръжени от милиарди микроби: бактерии, паразити, вируси, микроскопични гъби, взаимоотношението, с които учи имунната система да действа вярно. " Имунната система е учащо устройство, при раждането тя припомня на компютър, в който към момента има малко данни. В първите години от живота там се натрупа информация посредством контакти с други хора и околната среда ", изяснява професорът.

Сто години наблюдения демонстрират, че има връзка сред намаляването на контакта с патогените и растежа на броя на алергичните хора, добавя алергологът Елена Шуватова. 

Излиза, че печалният извод от лодкауните с тяхната яловост и изолираност евентуално ще способства за появяването на " пандемично потомство ", което когато порасне ще страдат повече от алергия, астма и автоимунни болести, предизвестява лекар Брайдъл.

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР