По данни на Световната здравна организация 26% от жените по

...
По данни на Световната здравна организация 26% от жените по
Коментари Харесай

Менопаузата: Какво трябва да знаем

По данни на Световната здравна организация 26% от дамите по света към 2021 година са на възраст 50 или повече години. Това са към 1,3 милиарда дами, които са в менопауза или към този момент са я претърпели. Какво се случва в този стадий от живота? 

Климактериумът включва перименопауза, менопауза и постменопауза 

За да може да се отговори на този въпрос, първо би трябвало да се обясни терминологията, споделя гинекологът доктор Анелизе Швенкхаген от Хамбург - специалистка в региона на хормоните. А те са решителен фактор за менопаузата. 

С наименованието менопауза се значи последният менструален цикъл в живота на една жена. Според специалистите междинната възраст, в която това се случва, е 51 до 52 години. В по-редки случаи дамите претърпяват менопауза още при започване на 40-те си години. Менопаузата отбелязва момента, в който месечната овулация стопира, надлежно към този момент нито една яйцеклетка не може да бъде оплодена. Но плодовитостта на дамата стартира да понижава още по време на така наречен перименопауза, която може да стартира доста години преди менопаузата.  

12-те месеца след последната менструация също се назовават перименопауза. Точният миг, в който е настъпила менопаузата, може да се дефинира единствено в ретроспекция. Една година след менопаузата пък стартира постменопаузата. Целият интервал е прочут и като климактериум.  

Хормоналните несъответствия водят до промени в съня и настроението 

За две трети от дамите този стадий от живота надалеч не е занимателен, само че за останалата една трета той е съпроводен от в действителност тежки признаци. Основната причина за това е променливата интензивност на яйчниците. Естрогените, изключително естрадиолът, се създават във фоликулите, които съзряват в яйчниците. В перименопаузата менструалният цикъл става по-нередовен. Това провокира хормонални несъответствия, които водят до признаци като сензитивност на гърдите, задържане на вода, промени в настроението и нарушавания на съня. “Много дами в тази фаза, която от време на време може да стартира при започване на 40-те им години, даже не знаят, че недоволствата им могат да се обяснят с хормоналните промени при настъпването на менопаузата ”, споделя Швенкхаген. 

Жени, които по-рано в живота си са страдали от психиатрични болести като меланхолия и тревожни разстройства, могат да изпитат признаците им още веднъж. “Статистически видяно, поради хормоналната неустойчивост, която прави мозъка по-чувствителен, менопаузата е високорисков интервал за психиатрични болести ”, споделя гинеколожката. Мигрените също могат да се влошат през тази фаза. 

Един от главните признаци на постменопаузата са горещите талази и изпотяването. Кожата и лигавиците стават все по-сухи. “Това се отразява по-специално на вагината и пикочния мехур. Резултатът може да бъде болежка по време на секс или чести инфекции на пикочните пътища ”, споделя Швенкхаген. Много дами се оплакват и от болки в ставите. Причината за всичко това е към този момент трайно ниското равнище на естрадиол - запасът от фоликули в яйчниците се изчерпва и повече естрадиол не се създава. 

Хормонозаместителна терапия - преимуществата са повече от недостатъците 

Хормонозаместителна терапия може да смекчи огромна част от недоволствата. При нея естрадиолът се приема под формата на таблетки или през кожата чрез гелове, спрейове или лепенки. “Ако матката към момента е налична, се ползва и терапия с прогестерон за отбрана на лигавицата на матката ”, изяснява Швенкхаген. Тя добавя, че при недоволства в региона на вагината или чести инфекции на пикочните пътища доста добре се отразяват супозитории, таблетки и кремове, съдържащи естроген. 

Хормоналните лечения нямат добра известност. Прилагането им в действителност може леко да увеличи риска от тромбоза и рак на гърдата. Поради това дамите, които към този момент са имали предракови промени или рак на гърдата, се поучават да не употребяват подобен вид терапия. От друга страна, лечението има и позитивни резултати върху здравето. Според Швенкхаген и други специалисти преимуществата са повече от минусите. 

Вече е потвърдено, че хормонозаместителната терапия, стартирана скоро след последната менструация, може даже да има предпазен резултат върху сърдечносъдовата система, споделя Швенкхаген. Рискът от диабет също понижава. Тъй като неналичието на естроген се отразява отрицателно и на костната компактност и рискът от остеопороза се усилва, хормонозаместителната терапия може да има позитивен резултат и в тази тенденция.  

Един куп недоволства, които не престават години наред: въпреки всичко, има ли нещо позитивно при менопаузата? Швенкхаген споделя, че тя е повратна точка, която дамите могат да употребяват, с цел да спрат за секунда и да премислят живота си. Тя бележи и нов стадий, който изисква проучване на личното тяло и здраве. А недоволствата? За благополучие, те могат да се третират, споделя гинеколожката. 

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

Жените, които още млади знаят, че не желаят да имат деца

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР