Пловдивската митрополия държи имоти в Пловдив със стойност, възлизаща на

...
Пловдивската митрополия държи имоти в Пловдив със стойност, възлизаща на
Коментари Харесай

Имотите на Църквата, част 2: На разходка из владенията на Пловдивската митрополия

Пловдивската митрополия държи парцели в Пловдив със стойност, възлизаща на 5.5 млн. лева съгласно имотния указател, само че действителната сума е надалеч по-голяма Около двадесет жилището, както и голям брой търговски обекти са част от имането на локалната черква Няма ясна информация за приходите от всички обекти, защото за множеството липсват контракти за наем в имотния указател
Кръстовището на ул " Книжна фабрика " и ул " Лозница " в Асеновград не наподобява като уместно място за небесна борба. И въпреки всичко, от двете му страни, разграничени от няколко метра асфалт, съжителстват силите на хаоса и реда.

От едната има дребна постройка с надпис, който оповестява, че тук е централата на Hell`s Angels за Асеновград. Насреща, в дискретна постройка без сходни надписи, е негласната централа на пловдивската митрополия.

" А тука са, да. Тука си живее. Те и други попове живеят тука, изпълни се напряко ", споделя един от съседите, запитан дали е виждал в близост пловдивския митрополит Николай. В средата на 2020 година, малко след експлоадирането на пандемията, пловдивската митрополия купува два жилището на ул. " Книжна фабрика " 14 от строителна компания " Запрянови - 03 ", които и различен път са имали работа с църквата. Първата покупка е направена посредством девическия манастир " Св. Св. Козма и Дамян " за апартамент с размер от 190 кв. м. против скромните 129 хиляди лева, а вторият - за 225 кв. м. е непосредствено на Николай Севастоянов, както е светското име на Николай Пловдивски против също скромната сума от 142.5 хиляди лева
Реклама
Очевидно или митрополитът и църквата са уцелили положително време за покупка, или са имали помощ от горната страна, тъй като сега за сходен парцел в Асеновград, по пазарни цени, те биха платили тъкмо три пъти повече.

Но почтено казано, това не е необикновена процедура при църковните парцели.

Пловдивската митрополия през годините е придобивала голям брой парцели или през дарения, или през покупко-продажби с по-ниска стойност, като същинският размер на владенията ѝ остава загадка, прикрит зад несъществуващия църковен заможен указател. Последният подобен доста забележим образец беше който тя закупи през подарък от Георги Гергов и солидна отстъпка от цената от другите притежатели. Хората, компаниите и институциите, с две думи, обичат да подаряват или преотстъпват парцели на църквата . Какво получават в подмяна (на този или оня свят), остава загадка.

Според данни, събрани от " Капитал Пловдив " след няколко месеца следствие, единствено в границите на град Пловдив, парцелите свързани с църквата са над 40 с повърхност над 67 хил.кв.м. Формално, цената на която са маркирани (с оценки от 2009 година или 2017г.), е към 5.5 млн.лв. Очевидно е, че даже по усреднената цена на повърхност в града сега, същинската им стойност е неведнъж по-голяма и възлиза на десетки милиони евро.
Реклама
Важно е да се означи, че това евентуално е единствено върхът на айсберга. Имотният указател събира данни за парцели, в които е настъпила някаква смяна след 1990 година Възможно е част от парцелите да не участват там. Също по този начин, инспекцията е единствено за десетките храмове, които са в границите на града. В региона, и в епархията те са неведнъж повече. Вероятно земите, свързани с тях, порастват в същата градация.
Запитване номер 999
, обществена информация за парцелите на Църквата не съществува, като даже не е ясно дали тя поддържа личен заможен указател, какъвто би трябвало да има.

Църквата няма и обвързване да дава такава информация, тъй като за разлика от всички други получатели на обществени средства (тя получава десетки милиони от страната годишно) тя не е индивид по Закона за достъп до информация.

Пробвахме по най-прекия път: пуснахме питане до локалния епископ. При първия опит администрацията на митрополията осведоми, че единственият метод контакт да бъде открит е посредством питане, което би трябвало да бъде написано на ръка и след това пуснато в плик, който да бъде оставен в клон на Български пощи. Всяка заран един представител на локалната черква отива до централната поща в града и преглежда дали има писма, които след това носи в администрацията.
Цертелеевата къща и прилежащият ѝ двор са оценени на общо 1.34 млн. лева Не е ясно какъв брой са били изхарчени за ремонта и реконструкцията Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР