Пловдивска строителна компания вече попадна под ударите на рецесията и

...
Пловдивска строителна компания вече попадна под ударите на рецесията и
Коментари Харесай

Разпродават имотите на строителна фирма заради дългове

Пловдивска строителна компания към този момент попадна под ударите на рецесията и дълговата серпантина. Заради отговорности по голям заем от банка, ипотека и залог на комерсиално дружество, част от комплекса на " Доринт билдингс " ООД е пуснат на търг от частния правосъден реализатор Людмила Мурджанова.

Собствениците са братята Тодор и Стефан Плачкови, които строят постройка на бул. " Дунав " 196А преди повече от десетилетие, прецизира Trafficnews.bg. Част от нея - огромен магазин на приземния етаж, офисния етаж и подземния паркинг, остават благосъстоятелност на компанията и стават обект на
залог на комерсиално дружество.

Чрез сдруженията си " Доринт " и " Доринт билдингс " братята са изтеглили голям заем от БАКБ, по който главницата е над 2,1 милиона евро без лихвите за просрочка. И двете компании са запорирани, като всеки запор е на стойност 1 200 000 евро.

Поради тази причина част от заложените и ипотекирани парцели на „ Доринт билдингс “ са пуснати на търг. Става дума за огромен магазин с повърхност от над 600 кв.м. на приземното равнище на постройката, чиято първична цена е близо 1,2 млн. лв., 11 офиса с друга величина от 30 до 80 кв.м., както и 22 паркоместа в подземния паркинг. Според минималната цена на търговете, всички офиси са на обща стойност към 1 милион лв., а паркометата за към 460 хиляди лв.. Всички търгове обаче са независими за всеки съответен обект.

Ако частният правосъден реализатор успее да продаде всичкото имущество, оповестено за обществена обмен, с парите ще се покрият задължения от към 2,6 милиона лв..

Според специалисти, разпродаването на активи на строителни компании са неприятни знаци за бизнес климата. В строителния отрасъл в Пловдив още веднъж се заприказва за съществени проблеми с финансирането. Скъпите материали и нарушените доставки поради войната в Украйна и ковид, както и сериозната икономическа криза и потребителска инфлация, замразиха плановете на доста бизнесмени.

Опитът демонстрира, че рухването на доминото от евтини заеми и огромни планове, води до съдбовни резултати. Затова опасенията са да не се стигне до обстановката през 2008 година, когато доста строители банкрутираха, след изтеглени огромни суми от банки. Тогава редица комплекси – новоизградени и такива в градеж, станаха заложници на банки и частни правосъдни реализатори. Част от тях и до през днешния ден не са разпродадени.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР