Пловдивска болница не може да изпише пациенти, защото нямат родниниДвама

...
Пловдивска болница не може да изпише пациенти, защото нямат родниниДвама
Коментари Харесай

Пловдивска болница не може да изпише пациенти, защото нямат роднини

Пловдивска болница не може да изпише пациенти, тъй като нямат родственици Двама пациенти на Клиниката по нервни заболявания на пловдивската болница „ Св. Георги “ не престават болничния си престой няколко месеца, тъй като нямат близки и родственици, които да ги одобряват, както и няма места в разнообразни обществени институции.
 
За единия пациент изключителният престой след приключване на клиничната пътека е три месеца, а за другия – два, оповестиха от лечебното заведение. От там подчертаха, че въпросът е постоянно срещан и за него е основана разпоредба, която на процедура се оказва неприложима поради липса тук-там в обществени институции.

Първият пациент е постъпил за лекуване на исхемичен инсулт на 21 август т. година, има мнение от ТЕЛК от 2010 година, а от 20 септември 2018 година има и психиатрична експертиза. От клиниката са създали питане за настаняване в Дом за обществено подкрепяне в град Карлово. До момента за неговото лекуване УМБАЛ „ Свети Георги “ е изразходвала 1 196 лева, а цената на клиничната пътека е 730 лева
 
Доста по-фрапираща е сумата изразходвана за престоя на втория пациент, който е признат на 23 септември. Става въпрос за 10 877 лева, като цената на клиничната пътека е 600 лева
 
До момента лечебното заведение е подхванало всички нужни законови ограничения, които се изискват в случаите, когато при изписване на пациент не може да се реализира връзка с негови близки или тези близки откажат да го одобряват. Тъй като сега са налице и двете разказани обстановки, болничното заведение е потърсила подпомагане от Дирекция „ Социално подкрепяне “ за извеждане на пациентите и тяхното настаняване в подобаваща институция.-->
 
До в този момент обаче не е препоръчано решение на казуса откакто се оказва, че член 26, алинея 3 от Наредбата на процедура е неупотребим, заради липса на свободни места в институциите за настаняване на тази категория пациенти.
 
Заради залежаването, общото здравословно положение на двамата пациенти се утежнява, тъй като Клиниката по нервни заболявания, сходно на всички други звена на УМБАЛ „ Свети Георги “, предлага интензивно лекуване, само че не и следболнично възобновяване или палиативни грижи, които са предмет на осъществяване от различен тип заведения.

В разследване на утежняването се постанова лекуване по други клинични пътеки, само че въпреки всичко тези пациенти не могат да останат безусловно да живеят в болничното заведение, тъй като и за самите тях това не е потребно, разясниха от клиниката.
 
Болницата ще продължи да написа писма до инстутциите и да провежда срещи с техни представители с вярата, че казусът все в миналото ще се реши. Има случаи, когато пациенти, от невръстна до напреднала възраст, са оставали в разнообразни клинични звена на УМБАЛ „ Свети Георги “ за доста нескончаем интервал от време, подчертаха още от лечебното заведение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР