Пловдив не се справя особено добре с поддръжката на подлезите

...
Пловдив не се справя особено добре с поддръжката на подлезите
Коментари Харесай

Пловдив си върна подлеза Археологически и мозайките в него

Пловдив не се оправя изключително добре с поддръжката на подлезите си. Повечето са мрачни, непочистени, рискови и труднодостъпни за велосипедисти, бебешки или инвалидни колички, а от време на време и за пешеходци.Има един подлез обаче, който като се изключи че наподобява добре, през последните две десетилетия се откри като културно средище. Подлез " Археологически " не инцидентно носи това име. Няколко метра под централния бул. в града " Цар Борис III Обединител " са ситуирани мозайки, част от богата жилищна постройка във Филипопол с името " Ейрене ", датирани от края на III век, които са монумент на културата от национално значение.

Пловдив не се оправя изключително добре с поддръжката на подлезите си. Повечето са мрачни, непочистени, рискови и труднодостъпни за велосипедисти, бебешки или инвалидни колички, а от време на време и за пешеходци.

Има един подлез обаче, който като се изключи че наподобява добре, през последните две десетилетия се откри като културно средище. Подлез " Археологически " не инцидентно носи това име. Няколко метра под централния бул. в града " Цар Борис III Обединител " са ситуирани мозайки, част от богата жилищна постройка във Филипопол с името " Ейрене ", датирани от края на III век, които са монумент на културата от национално значение.

Повече от 20 години подлезът беше предан на концесия за стопанисване на пловдивският художник Георги Иванов (собственик и шеф на културен център-музей " Тракарт " ), който обособи пространството, тъй че мозайките да бъде налични за гости, само че и провежда и семейства разнообразни културни мероприятия.

Реклама
Въпреки че концесията не е типичната форма за ръководство на подлези, факт е, че през годините това публично-частно партньорство резервира типа на подлеза и цялостта на мозайките. То обаче завърши и ключовете са назад в общината.

По думите на Георги Иванов - не по негово предпочитание, а по гледище на общината. Администрацията към момента няма напълно ясни проекти по какъв начин ще действа с културното завещание в подлеза, а дали това ще стане обект на публичен разискване също не се знае, само че едно е несъмнено - мозайките изискват всекидневна грижа. Три месеца договаряния и нищо От 2003 година насам ръководството на подлез " Археологически " е обещано на компания " Тракарт ", която се грижи за едноименния културен център-музей, намиращ се в подлеза. Оттогава до момента подлезът е видоизменен фрапантно, като изцяло дава отговор на името си. Договорът е подписан в началото за 15 години, като преди приключването му през 2018 година е подписано в допълнение съглашение за още 5 година - до края на юли 2023 година

През пролетта на тази година, няколко месеца преди да изтече още веднъж договорът концесионерът Георги Иванов прави опити за контакт с общината. " В продължение на 3 месеца водих диалози с общината, само че не можахме да стигнем до позитивен резултат ", разяснява той пред " Капитал ", като в хода на договарянията са били обсъждани разнообразни разновидности за бъдещето на мозайките.
Реклама Администрацията към момента няма напълно ясни проекти по какъв начин ще действа с културното завещание в подлеза.
Самият Иванов е предложил целият подлез да се трансформира в музейно пространство, в което взаимно с Археологическия музей в града да изложат всички експонати, за които няма място сега в постройката на музея, и по този метод подлезът да се откри като увод към Епископската базилика, която е на метри от него. " Изцяло да се отстранен комерсиалните обекти и акцентът да е върху културата ", разяснява той.

Но други отзиви надвиват. Общината е отказала желанието му да бъде оповестена нова процедура поради невъзможността да се удължи актуалният контракт.

В общината нещата се движат със заповеди, никой не прави срещи или диалози. Отговориха документално, че мозайката е включена в проекта за кандидатстването за монумент на ЮНЕСКО и поради това не може да бъде пусната концесия. Реално, това не би попречило, тъй като аз тъкмо от ЮНЕСКО имам специфична хвалба за положителната работа и метода на поддръжка на мозайките, разяснява Георги Иванов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР