Пловдив джаз фест открива своето пето издание с два концерта,

...
Пловдив джаз фест открива своето пето издание с два концерта,
Коментари Харесай

Джаз фестът събира елит в Пловдив

Пловдив джаз фест открива своето пето издание с два концерта, които сигурно ще се наредят измежду значимите музикални събития на годината. Началото ще сложи една от най-забележителни джаз певици в света – португалката Мария Жоао. Експресивна и ексцентрична, тя прави същински вокален театър. Мария Жоао стартира да се занимава с музика едвам на 20 и няма време да получи тематично обучение. Днес в биографията ѝ попадат 23 албума, голям брой награди и участия във всички влиятелни международни конгреси, а своята необятна популярност добива с впечатляващите си вокални благоприятни условия, посредством които постоянно вплита фолклор, авангард и електронна музика. Тя гостува в България дружно със своя дълготраен театрален сътрудник – пианистът Марио Лажиня.  На 1 ноември  от 11 часа в Bee Bop сafé двамата ще проведат специфичен уъркшоп, който не изисква авансово записване.

Вторият концерт от същата вечер ще бъде на бас китаристка, контрабасистка и композиторка – Линда Мей Хан О, която през последните 10 години се трансформира в същинска звезда. Днес тя е от най-признатите и търсени на своето потомство, взе участие в сегашния квартет на Пат Матини, била е в групите на Дейв Дъглас и Джо Ловано. Родена в Малайзия, Линда Мей Хан О израства в Австралия, а сега живее в Ню Йорк, където и преподава в Manhattan School of Music, води майсторски класове и серия обучителни курсове из Съединени американски щати, написа музика за кино и за сътрудници. Линда Мей Хан О има четири издадени албума, като последният излезе единствено преди няколко месеца и е считан за шедьовър.

Втората вечер на фестивала е на китаристите. Тя ще стартира с американеца Кърт Розенуинкъл. Независимо дали е в концертни зали, в джаз клубове за джемсешъни в дребните часове, в консерватории или в ефира отличителният глас на Кърт Розенуинкъл има несъмнено въздействие върху музиката на 21-ви век. Всеки т 11-те му албума е въодушевен от млади и по-възрастни музиканти от целия свят. Естетическият и многожанровият му светоглед водят до взаимна работа с Ерик Клептън, Гари Бъртън, Джо Хендерсън, Брад Мелдау и доста други. В The Jazz Book Розенуинкъл е наименуван визионер: композитор с безпределно акуратен метод на утайване на електронни звуци, интелигентно манипулиращ ембиънт, дъб и дръм енд бейс. Веднага след него излизат двама носители на „ Грами “: именитият китарист Джон Скофийлд и един от най-интересните артисти и пианисти в историята на актуалния блус - Джон Клиъри. Дългогодишните другари стартират да свирят дружно едвам през 2008-а, а чак през 2015-а са първите им концерти като дует. Тази година те вършат лимитирано турне в Европа и Съединени американски щати, чийто маршрут минава през Пловдив джаз фест. Необичайни музикални сътрудници – единият виртуоз в актуалния джаз, а другият непостижим държател на нюорлеанската музика, Джон Скофийл и Джон Клиъри основават впечатляваща и плътна а стратегия с нюорлеанска музика, през атрактивен темп енд блус до наелектризиращ джаз.

Заключителната вечер на фестивала на 2 ноември е отдадена напълно на българския джаз. Тя ще стартира с концерта „ Виждам птица да лети “, умислен като самобитен трибют към огромния пианист и композитор Румен Тосков-Рупето – едно най-важните и обичани имена в българския джаз. Сред участниците в него ще бъдат пианистът Антони Дончев, бас китаристът и контрабасист Веселин Веселинов-Еко, тромпетистът Росен Захариев, виолистът Валентин Геров и барабанистът Мартин Хафизи.  Официалната стратегия ще закрие известният контрабасист Петър Славов младши. Единствено в границите на Пловдив джаз фест той ще показа своя първи независим албум – Little Stories. От 2006-а джаз музикантът, композитор и учител живее в Ню Йорк. Петър Славов е работил с титана Чучо Валдес и доста други. Свирил е на най-престижните подиуми и фестивали в над 40 страни на 5 континента. Той е член на класическия квартет на носителя на „ Грами “ Джо Ловано, както и на неговата тайфа Us Five.  Свирил е още в Global Gumbo Project на именития продуцент и композитор Куинси Джонс. Той е измежду музикантите в албума на кубинския пианист Алфредо Родригес, номиниран за „ Грами “ през 2014 година и продуциран от Куинси Джонс.

Още 6 събития съпътстват главната стратегия на Пловдив джаз фест. Концертите са два: Funkallero и Next Step Project ще показват своите нови албуми. Групата Funkallero е основана през 2011-а  от пианиста и композитор Васил Спасов, ученик на музикалния лицей „ Бъркли “. Той събира в бутиков план някои от най-интересните импровизатори - Димитър Льолев, Мирослав Иванов, Радослав Славчев-Ривърмен и Георги Марков. Името на състава е заимствано от едноименната комбинация на Бил Евънс и е знак на респект към наследството му. През 2019-а излиза техният втори албум – Sci-funk, разчитащ на солидния груув, съвременен съразмерен език и импровизации. Next Step Project е основан през 2016-а по концепция на барабаниста Христо Йоцов, който кани Мирослав Турийски и Николай Карагеоргиев. След голям брой концерти в страната през 2019-а те осъществят своя първи албум – Next Step. Специален посетител ще бъде саксофонистът Димитър Льолев. Стилът на групата може да се дефинира като фюжън в доста необятни граници, а импровизацията е същинският мотор на тяхната работа. Същинският край на Пловдив джаз фест ще сложи минифестивалът Jazztronica на 2 ноември от 23 часа в U Park Gallery. Jazztronica e идея, която желае да разшири визиите и общоприетите настройки към актуалната електронна музика.  Събитието е и взор през призмата на към този момент типичен музикални стилове, минали метаморфозите на времето и еволюцията на музикалната хармония през последните десетилетия. Jazztronica ще показа най-новия план на Mr. Moon и Mey, както и видеото им към първия им сингъл – Timelapse. Със своя дебютен албум Tich Toch ще взе участие и варненското трио Jazzprofilactika (DJ Jijo, Нейко Бодуров, Цветан Момчилов). Jazztronica е основан по концепция на Младен Димитров (DJ Mr Moon).

Литературната стратегия тази година включва първото обществено показване на дълго чаканата книга на издателство ICU  „ Истории от 90-те “. Това е финалната част от към този момент паметната поредност от тематични антологии на издателството. След „ Куфарът на брат ми “ и „ Бащите не си отиват “ тази нова книга с персонални истории ще прерови спомените и ще ни върне към това толкоз динамично, всепоглъщащо и рисково десетилетие. Сборникът е формиран от преводачката и издателка Невена Дишлиева-Кръстева. Другата премиера е на „ Огледало на въображението: психоанализа на филмовото прекарване “ от доктор Светлозар Василев. Тя е плод на 10-годишния му опит от разисквания на филми през призмата на несъзнаваното. Нейното показване ще бъде съпроводено от прожекция на кино лентата „ Около среднощ “ на Бертран Таверние. За него Хърби Хенкок печели „ Оскар “ за музиката, а номинацията на Декстър Гордън е първият случай в историята, при който музикант е препоръчан за премия на Академията поради играта си като артист. Събитията са обединени под заглавието „ Психоанализа и джаз “. И тази година Пловдив джаз фест ще организира състезанието за млади реализатори на възраст сред 16 и 27.

Всички концерти от главната стратегия се организират в Градски дом на културата „ Борис Христов, а началният им час 20.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР