Площад Славейков Спомени от адютанта на цар Борис III излизат по

...
Площад Славейков
Спомени от адютанта на цар Борис III излизат по
Коментари Харесай

Спомени за царя: Комунистите решиха да се справят с водачите на буржоазията и с нейния крепител – цар Борис III

 Площад Славейков Спомени от адютанта на цар Борис III излизат по случай 77 години от гибелта на монарха. Автор на книгата " Бурни времена “ е капитан Коста Скутунов. Той осветлява в друг ракурс една от най-изследваните и оценени персони от българската историография. Интересът към владетеля, който е отпред на страната в продължение на четвърт век, продължава и до през днешния ден. 

Томчето е отдадено на ролята му в най-значимите публични и политически събития от 20-те години на XX век. В продължение на осем години създателят е от най-близкото обграждане на монарха и има опция да го опознае освен като политическа фигура, само че и в чисто човешки проект, описват от " Българска история “.

Те допълват, че заглавието еднопосочно приказва за хронологичните граници на сюжета - сложните години след Първата международна война, в които Борис III последователно съумява да утвърди своята власт и да поеме държавното кормило. Същевременно е достигната и най-високата точка на публично разделяне в страната, белязано от политически убийства, атентати, протести и цивилен конфликти.

Предлагаме ви описа на капитан Скутунов за покушението в Арабаконак, възложен на " Площад Славейков “ от изд. " Българска история “.

След преврата на 9 юни 1923 година, когато държавното управление на земеделците беше задържано и смъкнато от власт, последва Септемврийското въстание, осъществено от Комунистическата партия със съдействието на земеделците. Въстанието беше потушено с огромни жестокости.

Правителството на Александър Цанков организира навсякъде гонене на комунистите, огромна част от чиито водачи емигрираха. Като реакция против това гонене комунистите се отдадоха на тайна активност и взеха решение да се оправят с водачите на буржоазията и с нейния поддръжник – цар Борис III. За тази цел те сътвориха един всестранно премислен проект за деяние, който извършиха с огромна поредност. Крайна цел на този проект беше атентатът против царя и последвалият го атентат в черквата " Св. Неделя “ в София.

В осъществяване на този си проект, на 14 април 1925 година терористите на първо време съумяха да осъществят един атентат против царя в Арабаконашкия проход в Стара планина. Те разчитаха, че след убийството на царя на неговото заравяне в катедралата " Св. Неделя “ ще се съберат всички водачи на буржоазията, дето те трябваше да бъдат заровени в руините на черквата. Обаче атентатът против царя излезе неудачен.

Тогава, в осъществяване на своя проект, същия ден привечер терористите убиха измежду София запасния военачалник Коста Георгиев, който беше един от видните водачи на ръководещата партия " Демократически сговор “ и ръководител на парламентарната им група. С това ликвидиране те желаеха да осъществят своя проект, тъй като допускаха, че при погребението на този изтъкнат държавник, който имаше огромни връзки с всички буржоазни политически персони, в катедралата ще бъдат събрани всички по-видни водачи на буржоазията, а може би и самият цар Борис III.

Така на другия ден – 15 април 1925 година, се организира атентатът в катедралата, под руините на която починаха огромно число общественици и офицери. Този атентат, по своя пъклен план и по броя на жертвите, няма еднакъв на себе си в международната история.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР