Пластмасата безспорно е най-големият замърсител на планетата, а войната с

...
Пластмасата безспорно е най-големият замърсител на планетата, а войната с
Коментари Харесай

Как авокадото опазва природата

Пластмасата несъмнено е най-големият замърсител на планетата , а войната с нея мина през няколко дребни, само че обилни победи през миналата 2018 година Но занапред би трябвало да поставим много старания, до момента в който успеем най-малко малко да заличим резултата от пластмасовите боклуци върху природата, напето здраве и това на животните.

Докато едни не разрешават пластмасовите произведения за еднократна приложимост, други основават тяхна опция от биопластмаса . Това към този момент не е толкоз нова суровина, тъй като по създаването и усъвършенстването на технологията се работи от десетина години.

Превръщането на хранителни боклуци в материал, от който могат да се вършат торбички, сламки и други сходни произведения, става все по-популярно, само че към момента излиза много по-скъпо.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Barber & Booze (@barberbooze) на Ное 17, 2018 в 3:51 PST

Засега биопластмасата е едвам 5% от цялата пластмаса , която се употребява по света. А всеки ден се създават по един милион тона пластмасови произведения, половината от които след година се трансформират в отпадък.

И като приказваме за биопластмасата като наклонност, ще стане дума за още една наклонност - авокадото. Какво общо имат двете ли? Много просто - първото се прави от второто.

Авокадото назовават " зеленото злато на Мексико " и точно тази страна е най-големият производител и експортьор на по този начин настоящия плод. Разбира се, около цялото това произвеждане има и огромен брак, който локалните са намерили метод да оползотворят.

От ядката на авокадото се прави биопластмаса. Така, както и от захарна тръстика и кочаните на царевицата. Правят се опити и с кактуси, кокосови черупки и други сходни, само че резултатът е неуверен.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от COMERCIAL ANGEL GARZA (@cag_desechables) на Юни 13, 2018 в 12:47 PDT

В Мексико към този момент има две компании, профилирани в производството на произведения от биопластмаса. И сламките от модифицирани ядки от авокадо са факт - тъкмо в точния момент за възбраната на тези от елементарна пластмаса.

Авокадото е определено като най-подходящ материал за произвеждане на биопластмасата поради химичния си състав и опцията да демонстрира еластичност. До този извод се стига след година и половина проучвания.

Сега всеки ден в компанията Biofase се употребяват десетки тонове ядки от авокадо, с цел да се създават еко сламки и принадлежности за еднократна приложимост . Основният им минус е по-високата цена, която се обуславя от по-сложния развой на произвеждане. Но пък природата няма цена, нали?!

 #stopsucking или с какво да сменяем пластмасовите сламки
С какво да сменяем пластмасовите сламки

Алтернативи да искаш

Биопластмасата има две съществени преимущества - оползотворява питателните боклуци, които другояче гният и се отделя въглероден диоксид, а и продуктите от нея се разграждат доста по-бързо. Например сламките от ядки на авокадо изчезват за към 240 дни , за разлика от другите, на които им трябват към 100 години, написа Mexico News Daily.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР