Планетата LTT9779b е с размера на Нептун и отразява 80%

...
Планетата LTT9779b е с размера на Нептун и отразява 80%
Коментари Харесай

Космическият телескоп на ЕКА Хеопс откри планета-огледало!

Планетата LTT9779b е с размера на Нептун и отразява 80% от слънчевата светлина. Image credit: Ricardo Ramírez Reyes (Universidad de Chile)

Европейският галактически телескоп “Хеопс ” откри забавна планета – извънредно гореща, обикаляща към своята звезда за по-малко от денонощие и покрита от облаци от метал, които я трансформират в самобитно “огледало ”.

За съпоставяне Земята отразява единствено 30% от попадналата върху нея слънчева светлина. Венера със своята плътна облачна завивка отразява към 75% от светлината. Но новооткритата планета LTT9779 b отразява 80% от светлината на своето слънце!

Прецизните измервания на “Хеопс ” са направени откакто планетата в началото бе открита от американския телескоп “Тесс ” през 2020 година и след това изучена от наземни принадлежности като ESO HARPS в Чили.

LTT9779 b е с размерите на Нептун и повода да се държи като огледало се корени в нейните облаци. Данните демонстрират, че тези облаци са главно формирани от силикати (същият материал, който построява пясъка и стъклото), примесени с метали като исполин.

“Представете си пламенен свят, толкоз покрай своята звезда, с тежки облаци от метали, които се реят във въздуха и от които валят дъждовни капки от исполин ”, оповестява астрономът Джеймс Дженкинс и един от съавторите на научната обява, призната за щемпел в списанието Astronomy & Astrophysics today.

Температурите на планетата доближават 2000 °C. Всяка планета с температури над 100 °C е прекомерно гореща, с цел да разреши на облаците от вода да съществуват. Но температури като тези на LTT9779 b биха затруднили дори формиране на облаци от метали. Учените си блъскаха главата, с цел да схванат по какъв начин планетата отразява такова огромно количество от попадналата върху нея светлина и най-после схванаха, че е по-добре да мислят за нейната облачна завивка като за конденза, образуващ се в банята след парещ душ. По сходен метод, тъй като LTT9779 b е толкоз наситена със силикати и метали, те се задържат в нейната атмосфера.

Това не е единствената изненада за учените – до неотдавна всички планети, които обикаляха към звездата си за по-малко от денонощие, бяха или “горещи Юпитери ” (газови колоси с размера на или по-голям от този на Юпитер) или скалисти планети, два пъти по-малки от Земята. Но нептуноподобна планета? Досега не бе откривана такава.

“Такъв вид планета не трябва да съществува ”, оповестява Вивие Парментие, също съавтор на проучването. “Очакваме звездата да издухва атмосферите на този вид планети, оставяйки единствено гола канара ”.

Всъщност евентуално металите са тези, които оказват помощ на планетата да оцелее. Облаците отразяват лъченията и защищават атмосферата на LTT9779 b от прегряване и изпаряване. Освен това металите са тежки и мъчно биха били издухани.

Напомням на читателите, че галактическият телескоп “Хеопс ” е първата задача, която е особено отдадена не на това да открива нови екзопланети, а да дефинира характерностите на към този момент открити такива. Мощният “Джеймс Уеб ” също се занимава с подобен вид задания. Счита се, че по-нататък LTT9779 b може да бъде изучена и от самия “Джеймс Уеб ”.

Инфо: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР