Планът за интегрираното развитие на Бургас, който се изготвя с

...
Планът за интегрираното развитие на Бургас, който се изготвя с
Коментари Харесай

С ваша помощ чертаем бъдещето на Бургас

Планът за интегрираното развиване на Бургас, който се изготвя с необятно публично присъединяване, към този момент има своя платформа.

* Какво е ПИРО?

ПИРО (План за интегрираното развиване на Бургас) е главен документ от системата за стратегическо обмисляне на районното и пространствено развиване. Той служи за установяване на настоящите проблеми, потребностите и капацитетите за развиване на общините и обитаемоте места, които се регистрират при създаването на капиталови стратегии и финансови принадлежности, в това число съфинансирани от фондовете на Европейския съюз.

Нормативната нужда от правене на ПИРО на община Бургас произтича от Закона за районното развиване (ЗРР), който се явява директна връзка сред политиките на Европейски Съюз в региона на районното развиване и политиката за развиване на районно равнище на Република България. Като главен детайл на Закон за регионалното развитие, Планът за интегрирано развиване се явява инструмент за установяване на визията, целите, задачите и ограниченията за развиване на територията на общината.

* Визия за развиване:

Целта на екипа на кмета Димитър Николов остава неизменима: Бургас да продължи да се утвърждава като привлекателно място за живот и бизнес, дейно употребяващ своя капацитет за уравновесено и стабилно интегрирано развиване, само че със съхранена локална еднаквост и достъп до съвременна, ресурсно ефикасна, климатично адаптивна и конкурентоспособна стопанска система, осигуряваща образован стопански напредък, пространствена съгласуваност и достъп до услуги.

* Защо ПИРО е значим за общността?

Разработеният План е ориентиран към развиването на общината и на гр. Бургас от позиция на неговата роля като център с национално и районно значение за развиването на Югоизточния регион и страната като цяло. Чрез използването на този стратегически документ ще се търси стабилно надграждане на постигнатите резултати през миналия програмен интервал, като в същото време се обезпечат благоприятни условия за по-високи равнища на районен напредък, учреден на използването на съответна и пространствено обусловена система от стратегически цели, цели и ограничения и планове.

* Основни цели:

Като съществени цели в развиването на Бургас до 2027 година са посочени опазването на здравето, икономическото развиване, ориентирано към цялата социално-икономическа екосистема на общината и образованието. През програмния интервал се подчертава върху подготовката и осъществяването на планове за обезпечаване на налично и съвременно опазване на здравето за популацията на общината и района, възстановяване качеството на градската среда и развиване на устойчивата подвижност, вложения в новаторско и качествено обучение, асимилиране на стратегическите капацитети за създаване на неповторима градска еднаквост и одобряване на Бургас като преживяване. Предвиждат се вложения за спортната и обществената инфраструктура, използване на зелени и цифрови решения и стабилно ръководство на естествените и урбанизирани екосистеми за запазване и възстановяване на естествения капитал на територията.

* Посетете новата ни платформа, която ще Ви ориентира какво е направено и какво следва:

– Уебсайтът дава на своите посетителите онлайн наличие, което дава отговор на динамичното развиване на актуалното общество.

– В него ще откриете подробна информация за към този момент осъществените планове в Бургас, разпределени по категории – градска подвижност, градска среда, енергийна успеваемост, здраве и грижа, кръгова стопанска система, просвета, обучение, спорт и техническа инфраструктура.

– Изпълнен със снимков материал и информация за плановете като дата на пускане, на привършване, стойност и резултати, всеки от посетителите на уеб страницата може да добие ясна визия за направеното досега в града. Разбира се, към всеки план има и контакти към съответния му координатор. Ако информацията в уеб страницата не Ви е била задоволителна и имате още въпроси, можете да ги зададете по е-поща или по телефон.

– В уеб страницата посетителите ще намерят също по този начин и интерактивна карта с подробна информация за плановете, които следва да бъдат осъществени в Бургас, разпределени по цели.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР