Питка за Преображение Господне - почерпете се за здравеНеобходими Продукти●

...
Питка за Преображение Господне - почерпете се за здравеНеобходими Продукти●
Коментари Харесай

Питка за Преображение Господне

Питка за Преображение Господне - почерпете се за здраве

Необходими Продукти

● яйца - 2 бр (1 жълтък за намазване)
● прясно мляко - 350 мл
● кисело мляко - 3 с.л
● суха квас - 7 г на Йоткер
● захар - 2 с.л
● сол - 1 с.л
● олио - 3 с.л
● брашно - 1 кг
● куркума - за оцветяване
● сусам - за поръсване

Начин на подготвяне

Затоплете прясното мляко и сипете в купичка към една кафена чашка. Добавете захарта и маята, разбъркайте и поръсете с брашно. Оставете да се задейства.

Разбийте яйцата без единия жълтък, него отделете за намазване, като му сипете една лъжичка прясно мляко и малко олио. При яйцата прибавете киселото мляко, останалото прясно мляко и олиото. Пресейте брашното и сипете солта, направете кладенче и изсипете млечната примес и маята.

Замесете хубаво безпрепятствено еластично тесто, намажете с олио и покрийте с фолио да шупва.

Оформянето е по следния метод. Разделете тестото на една огромна топка и една малко по-малка от огромната. Голямата хубаво я загладете като овален самун и сложете в тава, покрита с хартия за печене.

Другата част тесто омесете с куркума и разточете на три обли кори, като ги мажете с олио без последната. Разрежете първо на 4 и след това всеки триъгълник на още 3.

Получават се 12 листа, като всеки би трябвало да притиснете по средата с дървено шишче и в профил на 3 места, по този начин придобива напълно листо. Голямата завършена топка пробийте с чаша на 4 места и там потавете листенцата както ви хареса.

Оставете питката да втаса, след което я намажете с разрушения жълтък, мляко и олио. Поръсете със сусам и печете в загрята фурна на 170 градуса за към 35-40 минути.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР