Питагор, древногръцкият философ, известен с едноименната си теорема, имал много

...
Питагор, древногръцкият философ, известен с едноименната си теорема, имал много
Коментари Харесай

Питагор измислил как да не се препива

Питагор, древногръцкият мъдрец, прочут с едноименната си теорема, имал доста по-широк кръг от ползи и занимания от математиката: той бил на първо място нумеролог, а не математик. Въпреки репутацията си на сериозен мъдрец, Питагор имал много злотворен темперамент. Освен идиосинкратичните си теории за бобчетата, музикалните звезди и планетите, той обичал и майтапите.

Една такава шега е основаването на чашата на Питагор, именит предмет, който съгласно историята е планиран от самия Питагор, пише IFLScience. Целта на този бокал била да даде кармичен урок на тези, които алчно се наливали с несъразмерни количества вино.
-->
Въпреки че няма безапелационни доказателства, приписващи изобретението непосредствено на Питагор, най-ранните образци за купи датират от четвърти век сл.н.е., към хилядолетие след гибелта на философа.

Тази чаша обаче се свързва с него с помощта на изказванието, че е основана, с цел да припомня на почитателите му за значимостта на умереността в пиенето на алкохол.

На пръв взор купата на Питагор наподобява като елементарен съд за пиянство, само че с необикновен централен борд, който прилича по-малка версия на форма за торта. Всъщност, стига да не я препълните, купата действа като всяка друга, въпреки и с неповторим тип.

Истинската характерност на чашата на Питагор се разкрива, когато се опитате да налеете прекомерно доста течност в нея. Веднага щом течността надвиши несъмнено равнище, тя стартира да тече през дръжката на чашата, оцветявайки облеклата на пиещия с вино.

Тайната се крие в необикновен туберкул в средата, който служи като прикрит сифон, обвързван с отворен канал, допускащ течността да тече през стъблото. Въпреки това чашата на Питагор е лъжливо комплицирана, задейства се единствено когато в нея се налее прекомерно доста течност.

 чаша на Питагор, питагор, мъдрец, математик, история, потир, бокал, мит, легенда, съединени съдове, вино, течност, физика, паскал, питагорова теорема, история, антична гърция

Но по какъв начин работи?

Въпреки че е изобретен преди хилядолетия, правилото зад тази антична смешка е изненадващо комплициран. Тя се основава на теоремата на Паскал за скачените съдове, която гласи, че в случай че течността се налее в скачени съдове, те ще доближат идентична височина и ще бъдат в равновесие.

Този принцип може да бъде интуитивно свестен с елементарен образец: представете си два контейнера, свързани с тръба; когато водата се излива в един от тях, тя в последна сметка минава през конектора в другия. Веднага щом трансфузията спре, равнището на течността в двата контейнера се изравнява.

На същия принцип работи чашата на Питагор. Когато главната празнина е запълнена, началната част на канала вътре в крайници се запълва до същото равнище като течността, излята до този миг. Ако обаче излятата течност надвиши това равнище, непотребната течност прелива в стеблото. Това преливане основава връзка с „ втория съд “. Следователно виното или медовината не престават да текат, до момента в който чашата се изпразни изцяло.

Съвременните версии на чашата на Питагор или сходни устройства, основани на същата идея, нормално се употребяват не като смешки, а като занимателни научни опити за изясняване на ежедневни концепции.

Ако предпочитате по-лек вид, можете да намерите купа на Питагор в личната си баня: същите правила, които предотвратяват преливането на тоалетната, важат и в тази купа.

Освен това творчеството на учените и инженерите е надхвърлила такива ежедневни чудеса като канализацията. Многобройни гениални версии на чашата на Питагор са проектирани, евентуално единствено с цел да й се насладите.

Превод: GlasNews
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР