Писмото на Тръмп до Ким Чен Ун © Handout Първата

...
Писмото на Тръмп до Ким Чен Ун © Handout Първата
Коментари Харесай

Тръмп отмени срещата с лидера на Северна Корея

Писмото на Тръмп до Ким Чен Ун

© Handout Първата в историята среща сред американски президент и водач на Северна Корея се провали. Днес Доналд Тръмп изпрати писмо да севернокорейския деспот Ким Чен Ун, в което го уведомява, че анулира плануваната среща за 12 юни в Сингапур. Причината е " неприкритият яд и откровена неприязън " в последните изказвания на Ким Чен Ун, споделя в писмото. Надявам се един ден да се срещнем, написа Тръмп, като съгласно него това е пропусната опция и " доста печален миг от историята ". Писмото беше оповестено от администрацията на Белия дом в Twitter.

Двамата водачи се бяха съгласили да се срещнат, откакто през 2017 година се разменяха закани и враждебни обвинявания. След анулацията на срещата, към този момент идващите стъпки на двете страни остават неразбираеми.

Причините

От Пхенян оповестиха, че са спазили обещанието си да взривят тунелите на нуклеарния полигон, с което разчита да понижи напрежението в връзките с Вашингтон. Става дума за полигон в планините в североизточната част на страната, където бяха извършени 6 от нуклеарните проби.

В текста на писмото на Тръмп, което държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео прочете в Сената, се споделя: " Говорите за вашите нуклеарни качества, само че нашите са толкоз огромни и мощни, че се апелирам Богу в никакъв случай да не бъдат употребявани ". Все отново Тръмп оповестява, че е подготвен да организира такава среща в бъдеще, само че не е прецизирал по кое време.

Първите оценки на медиите са, че писмото на Тръмп може да е в отговор на севернокорейската словесна офанзива против вицепрезидента Майк Пенс, в която той беше наименуван " неграмотен и малоумен ". Преди това Пенс заплаши Ким, че може да го сполети ориста на убития либийски деспот Муамар Кадафи, в случай че " си играе с Тръмп ".

Съмнения дали срещата ще се организира се появиха преди няколко дни. Първо севернокорейският водач разгласи, че няма да одобри никакви предварителни условия, след това и Тръмп съобщи, че среща може и да няма. Имаше и информации, че Ким се опасява от прелом, до момента в който е в Сингапур. Според други неофициални източници, той е изискал гаранции от американците, че против него няма да бъде осъществен атентат и да получи уверения, че ще бъдат взети всички защитни ограничения.

Засега не е ясно какво следва

След анулацията на срещата Тръмп съобщи, че американските въоръжени сили са в подготвеност, в случай че Ким предприеме " безразсъдни дейности ", оповестява Reuters. " Американските сили са в подготвеност, в случай че е належащо ", сподели амриканският президент в Белия дом. Кампанията на оптимален напън над Северна Корея ще продължи, добави той.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин свика незабавно шефа на тайните служби и министъра на обединяването, след анулацията на срещата. " Южна Корея се пробва да разбере какви са желанията на президента Тръмп и какво значат те ", съобщи представител на президентството.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР