Пиенето на чай от лайка е често препоръчвано домашно лекарство

...
Пиенето на чай от лайка е често препоръчвано домашно лекарство
Коментари Харесай

Седем предимства на лайката

Пиенето на чай от лайка е постоянно препоръчвано домашно лекарство за по-добър сън – просто изпийте чаша преди лягане и ще се почувствате сънливи и спокойни.

Но изгодите от чая надвишават успокояващите качества на лайката.

Тази нежна билка е необятно употребена през вековете за доста положения – главоболие, тревога, бодърствуване, кожни болести и репродуктивни нарушавания.

Има две съществени разновидности на лайката - британска и римска. Първата произлиза от Западна Европа и Северна Африка. Римската лайка нормално се среща в цяла Европа и Азия. И двете са сходни по своите лечебни свойства, единствено като външен тип са малко разнообразни.

Ползи от лайката

Съдържа съединения, които могат да подобрят здравето

Венчелистчетата съдържат доста биоактивни химикали, като апигенин, кверцетин и нобилин, за които е потвърдено, че носят редица изгоди за здравето - от успокояващия резултат до подкрепяне на съня и понижаване на стомашно-чревните разстройства.

Чаят от лайка съдържа доста антиоксиданти и противовъзпалителни съединения.



Облекчава менструалните конвулсии

Лайката съдържа биоактивен химикал, наименуван спироетер, който има спазмолитичен резултат. Смята се, че това е повода лайката да помога за облекчение на менструалните конвулсии.

Може да помогне на сърцето

Антиоксидантната интензивност на лайката също по този начин може да отбрани съдовите кафези към кръвоносните съдове, което е от решаващо значение за здравето на сърцето.

Помага за по-добрия сън

Доказано е, че лайката усъвършенства качеството на съня, изключително при възрастните хора. Ефектът се дължи на биоактивния апигенин, който се свързва с бензодиазепиновия рецептор в мозъка - същите мозъчни рецептори, които се задействат от медикаменти, които от време на време се употребяват за подкрепяне на съня.



Подобрява храносмилането и при стомашно разстройство

Лайката е употребена от епохи за усмиряване на стомаха и за лекуване на разнообразни храносмилателни проблеми, в това число газове и язви. Същите свойства, които вършат лайката добър избор за менструални конвулсии, оказват помощ и при болки в корема.

Може да облекчи напрежението и тревогата

Един от естествените биоактивни химикали в лайката е апигенинът, който задейства мозъчните рецептори, които оказват помощ за понижаване на тревогата и провокират сън.

Може да помогне на имунната система

Доказано е, че лайката понижава възпалението, оказва помощ за облекчение на признаците на простуда.



Лекува акне

Лайката има антибактериални и противовъзпалителни свойства, тъй че постоянно се употребява локално за лекуване на акне.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР