Петролната и газовата индустрия трябва да се откажат от илюзията“,

...
Петролната и газовата индустрия трябва да се откажат от илюзията“,
Коментари Харесай

МАЕ иска от петролните и газови компании повече инвестиции в чиста енергия

Петролната и газовата промишленост би трябвало да се откажат от „ илюзията “, че технологията за хващане на въглероден диоксид е решение за изменението на климата и да влага повече в чиста сила, съобщи ръководителят на Международната организация по енергетика в четвъртък, представен от CNBC.

„ Промишлеността би трябвало да се ангажира да помогне в действителност на света да посрещне своите енергийни потребности и климатични цели – което значи да се отървем от илюзията, че неправдоподобно огромни количества хващане на въглерод са решението “, сподели изпълнителният шеф на IEA Фатих Бирол в изказване преди Конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата в Дубай идната седмица.

Технологията улавя въглеродния диоксид от промишлените интервенции, преди излъчванията да навлязат в атмосферата, и ги съхранява подземен.

Петролните и газовите компании са изправени пред миг на истината по отношение на тяхната роля в прехода към чиста сила, написа Бирол в отчет на МАЕ, разглеждащ ролята на промишлеността в прехода към стопанска система с нулеви чисти въглеродни излъчвания до 2050 година

По отношение на световните вложения в чиста сила от петролните и газовите компании идва едвам 1%, съгласно Бирол. Индустрията би трябвало да се изправи лице в лице с „ неуместната истина “, че сполучливият преход към чиста сила ще изисква понижаване на интервенциите с нефт и газ, а не тяхното разширение, написа още шефът на МАЕ.

„ Докато всички производители на петрол и газ би трябвало да понижат излъчванията от личните си интервенции, нашият апел за деяние е доста по-широк “, показва Бирол.

Индустрията ще би трябвало да влага 50% от финансовите разноски в планове за чиста сила до 2030 година, с цел да реализира задачата за ограничение на изменението на климата до 1,5 градуса по Целзий, съгласно отчета на МАЕ. През 2022 година едвам към 2,5% от финансовите разноски на промишлеността са били за чиста сила.

Един от главните клопки в енергийния преход е несъразмерната взаимозависимост от улавянето на въглерод, съгласно отчета. То е от значително значение за реализиране на чисти нулеви излъчвания в някои браншове, само че не би трябвало да се употребява като метод за опазване на статуквото, съгласно МАЕ.

„ Невъобразимите “ 32 милиарда тона въглерод ще би трябвало да бъдат уловени за потребление или предпазване до 2050 година, с цел да се ограничи изменението на климата до 1,5 градуса по Целзий съгласно актуалните прогнози за потреблението на петрол и газ, съгласно МАЕ.

Необходимата технология ще изисква 26 000 тераватчаса електрическа енергия, с цел да работи през 2050 година, повече от общото световно търсене през 2022 година, съгласно МАЕ.

Това също ще изисква 3,5 трилиона $ годишни вложения от през днешния ден доникъде на века, което се равнява на годишните доходи на цялата нефтена и газова промишленост през последните години, съгласно отчета.

Американски петролни компании като Exxon Mobil и Chevron влагат милиарди в технологии за хващане на въглерод и водород, до момента в който европейските Shell и BP са се фокусирали повече върху възобновими енергийни източници като слънчева и вятърна сила, показва CNBC.

Exxon и Chevron също по този начин удвояват изкопаемите горива посредством мега покупко-продажби. Exxon придобива Pioneer Resources за близо 60 милиарда $, а Chevron купува Hess за 53 милиарда $.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР