Добре известно ни е не само, че по-голямата част от

...
Добре известно ни е не само, че по-голямата част от
Коментари Харесай

Лисица фенек - животното, което може да не пие вода неопределен период от време

Добре известно ни е освен, че по-голямата част от земната повърхнина е покрита с вода, само че и че точно тя е една от съставките на живота.
 Плъховидно кенгуру - животното, което в никакъв случай не пие вода
Животното, което в никакъв случай не пие вода

Природата си знае работата

Не единствено че участва в съвсем всичко към нас (а и в самите нас), само че и не можем да живеем без нея. За животните важи същото. Разбира се, има някои забавни изключения. Камилите да вземем за пример могат дълго време да не пият вода, само че за сметка на това складират такава в гърбиците си.

Лисицата фенек обаче е надалеч по-малко животно и няма гърбици. Въпреки това е измежду дребното животни, които могат да устоят дълги интервали от време без да пият вода или да поемат извънредно малко количество.
 Снимка 662338

Фенекът е най-малкият тип лисица и се среща в пустините в Северна Африка. Заради местообитанието си козината, ушите и функционалностите на бъбреците даже са съвършено приспособени към суровите условия в пустинята. Местното население цени извънредно доста козината им, а в някои елементи на света се отглежда и като другоземен домакински любим.
 Снимка 662334

Козината на тези лисици прилича цвета на пясъка, като отразява слънчевата светлина денем, а през нощта резервира топлината. Един от отличителните белези на лисиците фенек са дългите им уши. Горещите часове от деня прекарват най-често в бърлогите си, които изкопават под пясъчни дюни, до момента в който ловуването е оставането за през нощта.

Една от разликите с повече лисици е, че фенекът не обича да живее самичък, а в групи от по 10 индивида. За да оцелеят в пустинята, лисиците фенек са всеядни и съгласно Animalia се хранят най-вече с листа, корени и плодове, само че част от менюто им са дребни гризачи, яйца, инсекти и влечуги.
 Снимка 662335

Именно поради разнообразния им метод на хранене лисиците фенек могат да устоят без вода за неустановен интервал от време. Защото те си набират огромна част от водата, нужна им за живот, от растенията и животните, които ядат. Средната дълготрайност на живота им е сред 10 и 12 години.
 Домашните свине - какъв брой дълго живеят, за какво обичат калта и още забавни обстоятелства за тях
Защо прасетата обичат толкоз доста калта

Къде са опитомени за първи път, какъв брой бързо тичат и още забавни обстоятелства за четвъртите най-умни животни в света

Любопитно също по този начин е, че когато се усещат застрашени, създават неприятна мускусна миризма от жлеза на върха на опашката си. Лисицата фенек и на огромна респект в Алжир, като неслучайно националният тим по футбол на страната носи прозвището  " пустинните лисици ".
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР