Петдесет хиляди европейски компании, включително 500 от най-големите български фирми

...
Петдесет хиляди европейски компании, включително 500 от най-големите български фирми
Коментари Харесай

Големият бизнес в България вече ще трябва да се отчита по новите ESG стандарти на ЕС

Петдесет хиляди европейски компании, в това число 500 от най-големите български компании към този момент публично би трябвало да рапортуват активността си съгласно европейски стандарти за отчитане на резистентност (ESRS). Дългоочакваните стандарти, които на процедура вкарват в действие зелената инструкция CSRD, бяха признати в последния ден на юли от Европейска комисия.. Подобни законодателни начинания за момента няма на никое място другаде по света, като най-вероятно тя ще служи за образец в Северна Америка и Азия.Първите компании, които влизат в обсега на директивата, ще би трябвало да рапортуват съгласно стандартите още от финансовата 2024 година

Петдесет хиляди европейски компании, в това число 500 от най-големите български компании към този момент публично би трябвало да рапортуват активността си съгласно европейски стандарти за отчитане на резистентност (ESRS). Дългоочакваните стандарти, които на процедура вкарват в действие зелената инструкция CSRD, бяха признати в последния ден на юли от Европейска комисия.. Подобни законодателни начинания за момента няма на никое място другаде по света, като най-вероятно тя ще служи за образец в Северна Америка и Азия.

Първите компании, които влизат в обсега на директивата, ще би трябвало да рапортуват съгласно стандартите още от финансовата 2024 година

Освен че се бележи началото на нефинансовото отчитане в цялостната му степен - макар че имаше такова досега, то беше нефективно - пред огромния бизнес следва сериозна работа по опознаване на 12-те нови стандарта, които са направени по сходство на интернационалните стандарти за финансово отчитане (МСФО).

В същото време продължава да има много съществени рецензии към зеленото отчитане и най-много към огромните компании, които биха се възползвали от новата инструкция, с цел да почистват репутацията си и да изполват така наречен greenwashing. Също по този начин пазарът на ESG услуги наподобява доминиран съвсем изцяло от огромните четири консултантски компании - EY, KPMG, PWC, Deloitte, в това число и в България.
Прикачен файл

Реклама Зелена администрация
Компаниите ще би трябвало да преценяват какво да рапортуват, като употребяват концепцията за двойна вещественост - покриваща с изключение на финансовата позиция, по този начин и въздействието върху околната среда.

ESRS дефинират подробни условия за отчетност за фирмите в обсега на CSRD. Два от новите стандарти показват обща идея за отчитане и включват всеобхватни условия за докладване, до момента в който останалите 10 стандарта ги допълват с подробни условия за откриване на информация по отношение на екологични, обществени и управнически тематики.

В мощ стандартите ще влязат за фирмите, които към този момент са обект на докладване на резистентност съгласно остарялата инструкция на Европейски Съюз ( NFRD) от 1 януари 2024г.
Обхватът на директивата
Обхватът включва сдруженията от обществен интерес (банки, застрахователи) с повече от 500 индивида, които ще би трябвало да работят в унисон с новите устойчиви стандарти от 2024 година и ще би трябвало трябва да разгласяват първия си доклад през 2025 година
Реклама
Другата категория бизнес, която влиза в обсега, са огромни сдружения, които не са от обществен интерес, които би трябвало да правят отчитане за финансова 2025 година и ще разгласяват своите устойчиви отчети през 2026 година

Според Кристина Стефанова, ESG съветник в Mazars " по принцип би трябвало да покриваш 2 от 3-те критерия, с цел да попадаш в обсега на директивата: активи на стойност 20 млн. евро, доходи на стойност 40 млн. евро. или над 250 индивида личен състав. Става въпрос за втората категория. "

Има и трета група на котираните дребни и междинни предприятия (МСП), които не са микро. Те ще би трябвало да разгласяват информация от финансовата 2026 година насетне.

Последната категория сдружения, които имат отговорност към нефинансово отчитане според новата инструкция са компании или групи, които не са с европейски генезис и генерират повече от 150 млн. евро оборот в Европейски Съюз. Те също би трябвало да имат най-малко едно дъщерно сдружение (голямо дружество или записано МСП) или един клон, ситуиран в Европейски Съюз. (В случай на клон той би трябвало да генерира повече от 40 милиона евро оборот в Европейски Съюз.)
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР