Перничани излизат днес на шествие с жълти жилетки заради водната

...
Перничани излизат днес на шествие с жълти жилетки заради водната
Коментари Харесай

Протест и молебен в Перник заради водния режим

Перничани излизат през днешния ден на шествие с жълти жилетки поради водната рецесия. Проявата ще стартира в 12.30 часа, а уредник е инициативният комитет " Спаси Перник ", съобщи БНР.

Припомняме, че на 21 декември бе оповестено бедствено състояние. Режимът ще остане в действие до април.

Шествието ще тръгне от Съдебната палата и ще премине през центъра на града до площад " Кракра ", където ще бъдат огласени настояванията на недоволните - оставки, съд и присъди на всички управителни длъжностни лица, виновни за филантропичната рецесия и екологичната злополука, както и незабавен избор на нов шеф на " ВиК ".

Настоява се също по този начин за различни водоизточници за зареждане на общината с вода, замяна на водопреносната мрежа в града и безплатна помощ от страна на страната за справяне с рецесията и превъзмогване на отрицателните последствия от нея.

След шествието в 13.30 часа в централния пернишки храм " Св. Иван Рилски " ще бъде отслужен молебен за превъзмогване на безводието.

Няма повече запаси за водовземане за Перник от Владайския канал.

Това откриха през вчерашния ден доброволци от пернишкия квартал " Църква ", заяви кметът на региона Радослав Динев, представен от " 24 часа ".

Днес 14 доброволци са се присъединили в акция за търсене на по-голям дебит от оборудването към язовир " Студена ". Те са обходили трасето, което по думите на Динев било чисто и добре поддържано.

Сега от Владайския канал към питейния водоизточник на Перник текат 60-70 л/сек.

Припомняме, че по-рано Мая Манолова насочи 10 въпроса към премиера във връзка предлагането му за основаване на едно ВиК сдружение. Според гражданската платформа " Изправи се. БГ " това ще докара до нов държавен монопол.

Преди това беше обявено, че не е открита ешерихия коли във водата в Перник. До момента Регионалната здравна ревизия е взела 13 проби от разнообразни места в града, които демонстрират чисти стойности.

На 27 декември стана ясно, че удължават с месец бедственото състояние в Перник. Главният прокурор Иван Гешев пък разпореди спецнадзор над следствието на водната рецесия в Перник.

Преди това министърът на стопанската система Емил Караниколов разгласи, че в града царува цялостен безпорядък и на всички места има течове. По негови думи сега се правели безумни неща, с цел да се позволи казусът.

На Бъдни вечер в Перник стартира интервенция на територията на " Стомана " - Перник, с цел да се открие къде се губят към 90 литра вода в секунда. След това министърът на стопанската система Караниколов пресметна, че това се равнява на сума към 18 000 лева дневно и призна, че заплащат жителите на Перник.

Подозренията бяха, че предприятието източва нелегално вода. От " Стомана " отхвърлиха изрично това на идващия ден, когато и персонално министър председателят Бойко Борисов отиде на ревизия. Тогава той разгласи и че ще разпореди Икономическа полиция да ревизира всичко.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че от 52-ра година нищо не е пипано в Перник. Под 20 млн. лева инвестиция няма да се размине. Ще трябват към 80 км тръби. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов във връзка бедственото състояние в Перник по време на визитата си в Стара Загора.

Сиреч, няма по-млада от мен тръба в Перник, акцентира министър председателят. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР