Днес България отбелязва един от най-светлите празници на българския дух

...
Днес България отбелязва един от най-светлите празници на българския дух
Коментари Харесай

Празнични шествия по случай 24 май

Днес България отбелязва един от най-светлите празници на българския дух - 24 май, Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Тържествено шествие се организира в София и в цялата страна по случай празника.

В шествието в столицата взеха присъединяване президентът Румен Радев, служебният министър председател Димитър Главчев, министърът на образованието, науката и просветата проф. Галин Цоков, кметът на София Васил Терзиев , десетки хиляди жители - учители, възпитаници, родители, учени от Българска академия на науките, учени от Софийски университет, мажоретни сформира, възпитаници от духовната семинария, гвардейския оркестър и други

По време на шествието в столицата бяха издигнати иконата на светите братя Кирил и Методий, на писмеността, както и хиляди трибагреници - бяло, зелено, алено.

От висшите политици никой не взе думата пред събралото се голям брой , което шества от Президентството до Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ". Поради това за малко бе затворено придвижването по бул. " Цар Освободител ".
 Галин Цоков поздрави учители, преподаватели и учени за 24 май
Галин Цоков поздрави учители, преподаватели и учени за 24 май

Той подсети, че словото и знанието са в основата на живота

Многохилядното голям брой, което се бе събрало пред Националната библиотека, участваха дребни и огромни, млади и остарели, родители с децата си, с цел да предадат науката, просветата и културата на подрастващите деца. На празника детски хор извърши " Върви, народе възродени ", както имаше и поетични рецитали. Във въздуха полетяха и десетки балони с цвета на българското знаме - бяло, зелено, алено.

Честит празник, най-светъл на всички. Това сподели служебният министър председател Димитър Главчев пред публицисти. " Върви народе възродени " - Стоян Михайловски написа текста, а Панайот Пипков - музиката и моето обръщение е: " С книжовността, таз мощ нова, ориста ти си възобнови. Честит най-светъл български празник на всички ", сподели служебният министър председател.

Той разяснява и планувания за през днешния ден алегоричен митинг на академични представители . " Каквото имах да кажа, го споделих с две постановления. Всеки има право да стачкува. Тези постановления доведоха до по-добри хонорари на целия научен състав. Не ми се ще да приказвам за цифри през днешния ден, когато приказваме за буквите, само че бяха отпуснати 80 млн. лева " , уточни Главчев.
 А,Б,В,Г... прати ми ти в сърцето да ме лъхне с пламенното слово, ето, в правий път да тръгнат всички
А,Б,В,Г... прати ми ти в сърцето да ме лъхне с пламенното слово, ето, в правий път да тръгнат всички

Празникът на буквите е специфична дата за нас

Нека не забравяме смисъла на културата в нашето всекидневие - тя е мостът, който ни свързва с предишното и ни води в бъдещето. Книгите, музиката и изкуството ни обогатяват духовно. Днес, когато светът се трансформира толкоз бързо, би трябвало да помним корените си и да се грижим за запазване на културата и традицията ни. Toва съобщи кметът на София Васил Терзиев в словото си пред Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " във връзка празника.

" Днес се събираме, с цел да отпразнуваме един от най-светлите и вдъхновяващи празници - 24 май. Този ден е отдаден на великото дело на светите братя Кирил и Методий, които ни подариха с писменост и книжовност, поставяйки основата на нашата еднаквост и културно завещание. Днес е денят, в който отдаваме респект на учителите, пазителите на знанието и просветата. Те са тези, които ни водят към пътя на знанието, отваряйки ни вратите към един свят на неограничени благоприятни условия. Благодарение на тях децата ни порастват освен като образовани персони, само че и като виновни и мислещи жители ", сподели Терзиев.

Днес е денят, в който се гордеем с нашата просвета и нематериалност. Кирил и Методий сътвориха глаголицата, която по-късно се разви в кирилица - писмеността, на която четем и пишем през днешния ден. Нека този ден бъде изпълнен с наслада, горделивост и ентусиазъм. Нека да продължаваме дружно, да работим за по-светло бъдеще. Деца, едно особено послание към вас - обичайте книгите, четете и в никакъв случай не спирайте да търсите знанието. Честит 24 май, прикани Васил Терзиев подрастващите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР