Периодично научаваме от съобщения в медиите, че фирми, индивидуални собственици

...
Периодично научаваме от съобщения в медиите, че фирми, индивидуални собственици
Коментари Харесай

Полза от изкуствения интелект. Пази ни банковите карти

Периодично научаваме от известия в медиите, че компании, самостоятелни притежатели на банкови сметки и даже институции са станали жертва на хакерска офанзива или на различен тип компютърно закононарушение, при което са им откраднати пари. Случаите на сходни измами и обири са доста повече от тези, за които осведомят медиите, защото за доста от тях не се оповестява обществено, означават специалисти.  

 
-->
 

 

Измамници източват банкови сметки от Австралия до Англия

 

Жертвите на сходни закононарушения в Австралия са изгубили през 2022 година към 3,1 милиарда австралийски $ (2,12 милиарда щатски долара), което е с 50 на 100 повече по отношение на миналата година. Във Англия 3 милиона души са станали жертва на финансови измами през предходната година, като тези закононарушения са се нараснали с 87 на 100 по отношение на 2021 година, съгласно английската банка " НатУест " (NatWest). 

 

Повечето сходни измами се правят онлайн, посредством незаконни схеми като фишинг и потреблението на подправена или открадната идентичност. 

 

Фишингът е хакерска офанзива, при която се пробват да откраднат парите ви или самоличността ви, като ви накарат да разкриете персонална информация, като да вземем за пример номера на кредитната или дебитната ви карта, пароли за онлайн банкирането ви и други поверителни данни. Киберпрестъпниците нормално се показват за реномирани компании, за ваши другари или познати. Това става посредством подправено електронно писмо, което съдържа връзка към фишинг уебсайт, показва support.microsoft.com.

 

" Възможно е ситуацията да се утежни, защото нарушителите може да стартират да употребяват технологиите за изкуствен интелект, с цел да източват банкови сметки ", предизвести неотдавна Стив Возняк, един от съоснователите на американския софтуерен колос " Епъл " (Apple).

 

 

 

" Мастъркард " пази притежатели на банкови сметки

 

Американската компания за обработка на картови заплащания " Мастъркард " (Mastercard) обаче възнамерява да употребява технологиите за изкуствен интелект, с цел да отбрани притежателите на банкови сметки от измами. Целта е нарушителите да бъдат " спрени в действително време и платежните им нареждания да бъдат блокирани " преди да са съумели да откраднат парите на нищо неподозиращите им притежатели. 

 

" Благодарение на най-новите принадлежности, основани на изкуствен интелект, които " Мастъркард " вкарва, както и на неповторимата опция на компанията да следи разплащанията в действително време, разполагаме с голяма база от данни, посредством която бихме могли да откриваме банковите измами, преди парите да са изтеглени от сметките на пострадалите ", показват представители на финансовата корпорация.  

 

Британските банки са измежду първите, които се приготвят да употребяват технологията на " Мастъркард " за попречване на измами, при които жертва на хакерските офанзиви са самостоятелни консуматори. Този софтуерен инструмент е ориентиран към разкриване и блокиране на банкови сметки, употребявани от нарушителите, с цел да съхраняват парите, които са откраднали от жертви на измами. 

 

Според админите на онлайн приложението " НордВиПиЕн " (NordVPN), основано от компания за киберсигурност " Нордсек ", данните за над 160 000 английски банкови карти са се продавали към май тази година в така наречен " тъмна мрежа " (Dark WEB), част от интернет, която се употребява необятно от хакери и други нарушители. Това се равнява на броя на съвсем всички банкови карти, благосъстоятелност на консуматори от Франция и Италия, чийто данни се продават от компютърни нарушители. Повече евентуални жертви на този тип закононарушения има единствено в Съединени американски щати и Индия, показва ДПА.

 

 

 

Нови схеми за банкови измами

 

Новите схеми за банкови измами обаче може да бъдат ориентирани към подправяне и подражаване на самоличността на действителните притежатели на сметки посредством потреблението на технологиите за изкуствен интелект. 

 

" Тъй като сигурността на банковите сметки и на разплащанията от ден на ден напредва, измамниците се насочват към схеми, основани на потреблението на подправена идентичност. Те се пробват да накарат самостоятелните консуматори и компаниите да им преведат пари, смятайки, че ги изпращат на близки хора, на търговски сътрудници или на действителна компания, от която купуват онлайн дадена стока или услуга ", предизвестява " Мастъркард ".

 

 

 

Измамите при заплащанията с банкови карти в Европа понижават

 

През 2021 година е достигнато най-ниското равнище в каузи на измамите при картовите заплащания в Европа, сочи отчет на Европейската централна банка, разгласи неотдавна Нина Стоянова, подуправител на Българска народна банка.

 

" Финансовият бранш в Европа и в България е една от сферите, в които нововъведенията се развиват най-бързо. Свидетели сме на напълно цифрови банки, зони за самообслужване, внедряване на изкуствен интелект, на все по-разнообразни платежни принадлежности и технологии. Развитието на конкуренция, само че и на партньорството, сред финтех бранша и банките, води до появяването на голям брой нови, комфортни и сигурни финансови и платежни артикули ", сподели Нина Стоянова.

 

При заплащанията с банкова карта, осъществявани от разстояние (т.е. посредством виртуални ПОС терминали), през 2021 година е регистриран спад от 12 на 100 на размера на откраднатите пари по отношение на 2020 година Това става на фона на подобряването на стандартите за задълбочено определяне на идентичността на платеца, показва подуправителят на Българска народна банка.

 

Отчетено е и понижение при измамите с подправени карти на " физически терминали " (напр. под формата на потребление на фалшифицирани платежни карти в магазини или на банкомати) - тук спадът е с 42 на 100 през 2021 година по отношение на 2020 година Подобряването на стандартите за сигурност посредством въвеждането на идентификация чрез чип и пинкод съвсем е изкоренило сходен вид измами в Европа, се споделя в отчета. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР