Пазарът на информационни и телекомуникационни технологии у нас привлече нов

...
Пазарът на информационни и телекомуникационни технологии у нас привлече нов
Коментари Харесай

Пазарът на ИКТ и телеком услуги се е разраснал до 5.63 млрд. лева

Пазарът на осведомителни и телекомуникационни технологии у нас притегли нов огромен стратегически вложител. Една от водещите в Европа компании в търговията на едро "АЛСО Холдинг " АГ, Швейцария, получи позволение от Комисия за защита на конкуренцията да придобие 100% от капитала на "Солитрон България " ООД, което пък е един от най-големите ИТ дистрибутори на едро в страната с необятен набор от ИКТ артикули. Продуктите и услугите на "Солитрон " се употребяват в разнообразни браншове и промишлености - финансов бранш, връзки, превоз и логистика, опазване на здравето, произвеждане и други.

Според разбора на Комисия за защита на конкуренцията тази договорка не би могла да породи антиконкурентни резултати на засегнатите пазари, както и да докара до определяне или усилване на господстващо състояние.

"АЛСО " и "Солитрон " не управляват дъщерни сдружения, клонове или търговски представителства в България.

Според проучване на "ICT Media " (водещ издател в региона на осведомителните и информационни технологии в България, който всяка година класира фирмите от ИКТ бранша у нас в свое профилирано изследване15) - "Топ 100 на софтуерните компании ", пазарът на ИКТ и телеком услуги през 2018 година се е увеличен до 5.63 милиарда лева (при 4.50 милиарда лева през 2017 г.). Приходите от ИТ действия, в това число изнесени ИТ услуги (ИТ аутсорсинг), са над 3 милиарда лв., което съгласно изданието е с 45 на 100 повече от постигнатото през 2017-а. Изследването разделя пазара на 10 сегмента, измежду които водещи са: разработка на софтеур - 23.7%, дистрибуция - 17.5%, систематична интеграция - 17.3%, продажба на хардуер - 12.8% и така нататък

Първите три компании по мярка на приходите са българските дистрибутори на хардуер - Datecs, Solytron Bulgaria и Polycomp, следвани от няколко от световните ИТ играчи като Progress Software, Paysafe Bulgaria, IBM и други. както и три от най-големите български софтуерни компании - "Булпрос ", "Контракс " и "Сирма Груп ".

Според данните в проучването на пазара на ИКТ и БЕ оперират голям брой български и задгранични сдружения, като дяловете на най-

огромните участници (вкл. на „ Солитрон “) са под 5%.

По информация на уведомителя, пазарите на ИКТ и битова електроника (БЕ), както на локално равнище, по този начин и на равнище Европейска икономическо пространство, се характеризират с наличието на така наречен "дистрибутори на необятен подбор " ИТ и БЕ артикули (broadliners) - огромни търговци на едро, които обгръщат все по-голям продуктов диапазон и оферират спомагателен пакет, свързани услуги на своите клиенти. На равнище ЕИП това са компании като Ingram Micro, Tech Data, Arrow и ALSO, а на национално равнище - като "Поликомп ", "MОСТ Компютърс ", "Вали Компютърс ", "Асбис " и други. Повечето (вероятно всички) търговци на едро, настоящи в България, оферират необятно портфолио от ИКТ и БЕ (включително хардуер, програмен продукт и спомагателни услуги; дребни домашен уреди, едра битова електроника и т.н.), употребяват разнообразни канали за търговия (вкл. обичайната търговия на едро, електронна търговия (e-tail), препродажби (resell) и продажби на дребно (retail)), заради което могат да удовлетворят потребностите на огромен брой клиенти в разнообразни браншове и на разнообразни равнища от веригата на комерсиалните връзки. В качеството си на дистрибутори на необятен подбор артикули, "АЛСО " и "Солитрон " също популяризират цялостна гама ИТ и телекомуникационни артикули и в по-малка степен - битова електроника.

Допълнително, търговците на едро срещат сериозна конкуренция от страна на директните продажби от производители (например Lenovo, HP, Microsoft и други). Липсва публична информация за техния дял, само че на база трендовете в ИКТ бранша и пазарните изследвания, извършени на равнище ЕИП, само че смята, че директните продажби от производители могат да съставляват, в оптимален размер, към 50% от българския ИКТ пазар (като точният % може да варира съгласно продуктовите категории). Петте водещи продуктови линии по значимост за българския ИКТ бизнес остават десктоп и сървърни системи, преносими компютри и таблети, съставни елементи и принтерни периферни устройства. Местно изследване, извършено измежду корпоративните клиенти на търговците на едро на ИКТ артикули, демонстрира, че за 2018 година те чакат към 48% от техните бюджети за ИТ да бъдат изхарчени за поддръжка или актуализиране на наличните им системи и 21% - за ъпгрейд на съществуващи системи.

Като цяло анализите, както на международния, по този начин и на българския и на европейския пазари са поредни в упованията си за постоянен растеж и мощна конкуренция сред съществуващите участници на ИКТ пазара (в това число търговци на едро, производители, търговци на дребно, риселъри с добавена стойност и т.н.).

Проучването на Комисия за защита на конкуренцията е открило, че "АЛСО Груп " е "Солитрон " оперират като търговци на едро на ИКТ и БЕ артикули и договорката сред тях ще породи както хоризонтални, по този начин и отвесни резултати, защото придобиваното сдружение е един от главните клиенти на "АЛСО Груп " в България. Видно от данните за пазарните позиции на участниците в договорката и на интервюираните в хода на изследването техни съперници, новосформираната група ще заеме втора позиция на всеки от оценените пазари на територията на страната след водача "Поликомп " ЕООД.

В сходство с Методиката за установяване ситуацията на предприятията на съответния пазар на Комисия за защита на конкуренцията, общ пазарен дял под 15% на предприятията-участници на съответния пазар (ако участниците са конкуренти) не е стеснителен и се приема, че в тези случаи интервенцията няма капацитет да попречва значително конкуренцията. В съответната договорка, общият пазарен дял на участниците в концентрацията на всеки един от оценените пазари (в страната и в ЕИП) не надвишава посочения предел, над който биха зародили опасения за засягане на конкуренцията.

А също така съгласно проучването на "ICT Media " за 2017 и 2018 година, на пазара у нас оперират голям брой български огромни дистрибутори на хардуер и програмен продукт (сред които и "Солитрон ") и задгранични световни компании (като Hewlett-Packard Global Delivery, Progress Software, Paysafe Bulgaria, IBM Bulgaria и др.), като дяловете на най-големите 20 участника са под 5% и за двете оценени години.

Също по този начин икономическият разбор е открил, че пазарите на ИКТ и БЕ, както на равнище ЕИП, по този начин и в страната, са високо конкурентни и фрагментирани, с огромно наличие на разнообразни снабдители от целия свят. Участниците в договорката срещат сериозна конкуренция от страна на разнообразни категории съперници - да вземем за пример други обичайни търговци на едро (дистрибутори на необятен подбор артикули (broadliners) каквито са и самите те), риселъри (електронни платформи и магазини), както и самите производители (например Lenovo, HP, Microsoft и други), които по оценки на двете компании, участващи в договорката, съставляват почти 50% от българския ИКТ пазар.

Наред с огромния брой дейни участници, Комисия за защита на конкуренцията е открила, че ИКТ пазарите се характеризират с липса на правни, регулаторни или административни бариери пред навлизането на нови участници. За това свидетелства и непрекъснатото нахлуване на интернационалните компании, предлагащи необятно портфолио от ИКТ и БЕ артикули, както и спомагателни услуги. Първоначалната финансова инвестиция за софтуерна поддръжка на бизнес процесите не би могла да съставлява усложнение при навлизането на съответните пазари, защото не е належащо всеки новонавлизащ съперник да предлага цялостен набор от артикули през цялото време на активността. Също по този начин, не е налице ясно изразена преданост от страна на потребителите към избрани марки. Водещи за клиентите са цената и качеството на продуктите (независимо от доставчика и марката). Голяма част от клиентите на "АЛСО " се доставят от голям брой търговци на едро. Тези клиенти сменят своите снабдители на всяко тримесечие или даже при всяка поръчка (особено по-големите търговци на дребно). Преминаването на клиента от един търговец на едро към различен не е обвързвано с разноски и може да се направи за малко време. Това се удостоверява и от изразените мнения от страна на запитаните в хода на изследването клиенти на участниците в договорката ( "Скуалио България " ЕООД, "СИЕНСИС " АД, "Телелинк " и др.).

Производителите (като да вземем за пример HP, Lenovo и т.н.) също трансформират постоянно дистрибуторите си и/или самите те продават непосредствено на търговците на дребно или на крайни консуматори. Това се изяснява с съществуването на краткосрочни контракти - производителите подписват най-вече контракти за неизключителна дистрибуция за тяхната продуктова гама с няколко търговци на едро, за избрани страни или райони, като тези контракти могат елементарно да бъдат прекъснати. Допълнителни съглашения за отстъпки и специфични условия нормално се подписват за къси периоди (около 12 месеца).

По отношение на отвесните резултати от договорката в хода на изследването Комисия за защита на конкуренцията е открила, че придобиваното сдружение "Солитрон " не е единствения клиент на "АЛСО Груп ", който доставя и други локални клиенти, включително и най-големия съперник на придобиваното сдружение - "Поликомп " ЕООД. Стратегията и бизнес модела и на "АЛСО " и на "Солитрон " са ориентирани към предлагането и продажбата на техните артикули и услуги на всички съществуващи категории клиенти на пазара (като търговци на дребно, онлайн търговци, риселъри с добавена стойност, риселъри МСП и т.н.) чрез другите налични канали за продажба.

В тази връзка страните в договорката са декларирали, че и след концентрацията на активността им "АЛСО " и "Солитрон " ще продължат да оперират съгласно същия бизнес модел и да доставят продуктите си към всички категории купувачи на пазара. Съответно, концентрацията няма да докара до затваряне (foreclosure) на съответните пазари в България.

Това пък дава съображение на Комисията за защита на конкуренцията да одобри, че договорка не би могла да породи антиконкурентни резултати на засегнатите пазари, както и да докара до определяне или усилване на господстващо състояние, заради което тя следва да бъде позволена.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР