Пазарът на индустриални площи в България все още е на

...
Пазарът на индустриални площи в България все още е на
Коментари Харесай

"БГСклад": Недостигът на малки помещения вдига наемите им

Пазарът на индустриални площи в България към момента е на наемодателите. Ясна наклонност е търсенето на терени и пространства за лично прилагане. Поскъпването на строителството е отсрочило доста капиталови проекти. Сред купувачите и наемателите през 2022 година има украински и съветски компании.
Динамичен пазар на индустриални площи в България през 2022 година обрисува анализът на представителите на платформата " БГСклад ", профилирана в търговия със хранилища, халета и търговски площи. Като цяло пазарът работи в условия на неустановеност и е под въздействието на фактори с разнопосочни резултати - нестабилна политическа и икономическа конюнктура, война в Украйна, остатъчни коронавирус ограничения.

Оптимистично е, че търсенето се усилва съвсем до равнищата си отпреди пандемията. Причините за това са разнообразни - топене на отсрочени бизнес проекти, нахлуване на нови играчи, включително украински компании и такива с съветски капитали, желанието на някои компании да усъвършенстват разноските и пространствата си, излизането на нови продуктови категории на гребена на вълната.

Има изразено търсене на по-маломерни съвременни площи, за които предлагането е малко. Инфлацията и повишаването на строителството, както и общата неустановеност стават причина доста от вложителите да отсрочат проектите си за нови обекти за по-добри времена. Явна наклонност е да се строи и търси за покупка за лични потребности, само че и тук предлагането не всеки път е задоволително. Освен това има и компании, които в сегашната обстановка избират да отсрочат градежите за по-добри времена и остават като наематели.
Реклама
" Пазарът през 2022 година беше основно на наемодателите ", споделя Симеон Митев, притежател на платформата " БГСклад ", като обрисува няколко съществени трендове за годината:
1. Поскъпване
Наемните цени на складовите площи от клас " А " и " В " се усилиха с 0.5 до 1 евро на кв.м, а на клас " С " доближиха от 1 до 1.5 евро на кв.м. Все повече притежатели изискват с изключение на наем и спомагателна такса за управление/сървиз такса, която е в размер 0.5 до 1.5 евро на кв.м.

Инфлацията и повишаването на строителните материали доведоха до скок в цените на строителството. Заради това част от вложителите усилиха наемните цени на готовия артикул, а други замразиха плановете си.
2. Недостатъчно предложение
Недостигът на нови складови площи за продажба и наем на пазара продължи. Изграждането им беше спъвано от обстоятелството, че в условия на неустановеност вложителите желаеха гаранции от клиентите си, преди да стартират да строят, а клиентите им желаеха към този момент издигнати, подготвени обекти. По-хубавите и дребното на брой обекти, които излизаха на пазара, се отдаваха незабавно, даже още по време на градеж.
Реклама 3. Търсенето
Наблюдаваше се засилен интерес към складови площи от 200 до 500 кв.м, само че покупко-продажбите са най-вече за парцели от 300 до 800 кв.м. През годината имаше и непрекъснато търсене на нови, съвременни складови обекти клас " А " от 1000 до 5000 кв.м, основно от задгранични компании, влизащи в България.

Нарасна търсенето на терени за индустриални обекти, което докара и до 15% нарастване на цената на кв.м по отношение на 2021 година

Интерес и нараснало търсене има към хранилища и терени за покупка в централната част на градовете. Негов мотор е желанието на куриерските компании да наемат складови площи наоколо до жилищните региони.

В " БГСклад " записват и повишен интерес от украински вложители и компании към обекти в България. " Те обаче не бяха готови за пазара тук и " розовите " им упования не им помогнаха да се приспособяват бързо към българския пазар. През първите два-три месеца след войната имаше стъписване от тяхна страна, само че по-късно малко по малко започнаха на наемат и купуват обекти в България ", споделя Симеон Митев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР