Паундът падна до рекордно ниско ниво спрямо долара. Пазарите реагираха

...
Паундът падна до рекордно ниско ниво спрямо долара. Пазарите реагираха
Коментари Харесай

Паундът потъна до рекордно ниско ниво спрямо долара

Паундът падна до рекордно ниско равнище по отношение на $. Пазарите реагираха на най-големите данъчни облекчения в Обединеното кралство за последните 50 години.

В началото на търговията в Азия паундът падна малко под $1,04, сривайки се с повече от 4%. Това е най-ниското равнище от 1971 година

Това стана, откакто канцлерът министърът на финансите на Англия Куаси Куартенг разгласи исторически понижения на налозите, финансирани от големи нараствания на заемите.

Освен това паундът също беше под напън, откакто доларът получи подтик от централната банка на Съединени американски щати, която продължава да покачва лихвите.

Само преди дни специалисти излязоха с прогнози, че паундът може да се изравни с щатския $ през идващите месеци.

Националният институт за стопански и обществени проучвания (Niesr) разгласи, че " композиция от шокове " може да остави приходите на някои " трайно по-ниски ".

Новите фискални ограничения за понижаване на налозите, които включват унищожаване на проектите за увеличение на корпоративния налог и понижаване на горната граница на бонусите на банкерите, бяха подложени на критика от опозиционната Лейбъристка партия и от членове на Консервативната партия.

Паундът пострада и от пагубна енергийна рецесия и най-високата инфлация измежду страните от Г-7. Предишното рекордно ниско равнище на английския паунд по отношение на щатския $ беше преди 37 години на 25 февруари 1985 година, когато 1 паунд струваше 1,054 $.

Някои вложители считат, че Bank of England ще бъде принудена да предприеме незабавни дейности, с цел да спре рухването на паунда.

" Bank of England може да предприеме повишение на лихвения %, може да се случи още тази седмица, с цел да си възвърне доверието на пазара. Може даже да забележим скок през днешния ден ", споделя Стивън Инес, ръководещ сътрудник в SPI Asset Management пред BBC.

Еврото пък докосна ново 20-годишно дъно, по отношение на $ в утринната търговия в Азия на фона на опасенията за риск от криза.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР