Пациенти с разстройство на личността имат специфичен език на тялото.

...
Пациенти с разстройство на личността имат специфичен език на тялото.
Коментари Харесай

Езикът на тялото и разстройства на личността

Пациенти с разстройство на личността имат характерен език на тялото. Той се състои от серии знаци. Езикът на тялото на пациента нормално отразява неговите психологични проблеми. Например: хора със Странящо разстройство vна личността и пациенти с диаметрално противоположно Нарцистично разстройство на личността, се държат по друг метод.

Няколко образеца:

Езикът на тялото на нарцисиста - той приема физическа поза, която демонстрира предимство, старшинство, скрити сили, тайнственост, равнодушие и други Макар нарцисиста нормално да поддържа резистентен контакт с очите, той постоянно се въздържа от физическа непосредственост (пази персоналната си територия).

Психопата е евентуално да бъде избухлив (да господства и нахлуе в персоналното пространство на другите хора), нахален и ненапълно заплашителен. Неговото заявено самообладание се смесва с възбуденост, доста огромно неспокойствие и учестено дишане. Общото усещане е като от бомба със закъснител, подготвена да избухне.

Странящият вид е въздържан и ясно разграничава персоналното си пространство, което постоянно лишава (например, посредством прегъване на краката под него). Неговата поза на тялото е напрегната и отбранителна: наведени плещи, скръстени ръце, кръстосани крайници. Той заобикаля контакт с очите.

Преходния вид е " на всички места ". Неговото тяло наподобява не е напълно под надзор. Той е раздразним, стеснителен, нервозен и редува проявлението на състрадателна топлина и мусене, даже заплашителна позиция.

Шизоида е като робот, муден и обмислящ. Той се движи насилствено, поддържа огромна отдалеченост от терапевта и е въздържан (но не и агресивен). Винаги е нащрек, само че като цяло е другарски надъхан. Той не се колебае да покаже своите страсти: обич, яд или боязън. Има си дребни, персонални ритуали, които употребява, с цел да понижи степента на тревога.

Параноика е леден и защитителен, постоянно нащрек и има странни реакции. Очите му непрекъснато играят, не го свърта на едно място, поти се от време на време и изпитва усложнения при дишането (пристъпи на паника). Неговата тирада е особена и поддържа контакт с очите единствено, когато се пробва да потвърди гледната си точка и да реши реакцията на събеседника си.

Сам по себе си, езика на тялото не може и не би трябвало да се употребява като инструмент за диагностика. Но употребен дружно с психиатрични изявленията и психични проби, той може да е допълнение към диагнозата.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР