Патологиите на очите при кучетата са разнообразни, като някои от

...
Патологиите на очите при кучетата са разнообразни, като някои от
Коментари Харесай

Дистихиаза при кучетата

Патологиите на очите при кучетата са разнородни, като някои от тях не съставляват сериозен проблем. Такъв е конюнктивитът. Има обаче и такива, които не се поддават на елементарна лекарствена терапия и са съществено предизвикателство. Такава патология е дистихиазата при кучето.

Това нарушаване съставлява нарушаване в растежа на миглите. Малките реснички порастват или отвътре на външния борд на клепачите, или извън, само че доста покрай очната ябълка. Тази патология може да бъде открита както на горния, по този начин и на долния клепач.

Причината съгласно някои ветеринари и развъдчици е наследствена - следи се при кокер шпаньол, голдън ретривър, боксер, териер, мопс, пекинез и други, които най-често са изложени на риск от тази особеност.

Най-често спомагателни мигли се появяват наоколо до слъзните канали, само че от време на време патологията е изключително неприятна. При кучетата нормално няма мигли на долния клепач, само че дистихиазата не се преценява с този факт. Опасното при нея е, че фоликулите на космите се явяват там, където кардинално не би трябвало да ги има. Порасналите косми се насочват към роговицата и се оказват сериозен дразнител за нея, като могат да я възпалят и увредят до степен ослепяване.

Собствениците на кучета е нужно деликатно да прегледат очите на своите питомци и в случай че виждат сходна особеност, да я покажат на ветеринарния доктор.

Симптомите на дистихиазата може да варират в разнообразни граници. Ако космите са къси и меки може на процедура да не се появят никакви признаци, в други случаи съществено нервират окото.

 Лечение на дистихиаза

Поради непрестанното раздразнение и болежка кучето непрестанно търка окото си, което щедро сълзи. Може да се появят белезникави петна и поникване на кръвоносните съдове през повърхността на роговицата.

Лечението на дистихиаза е единствено оперативно. Целта е да се отстранен фоликулите, поникнали тук-там, където не би трябвало да ги има. Това е сериозна интервенция, която би трябвало да се извърши от умел офталмолог под обща упойка. Тази интервенция в доста случаи е наложителна, с цел да се избави зрението на кучето и да възвърне качеството на живота му.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР