Пътниците, които резервират пакетни туристически услуги това лято ще се

...
Пътниците, които резервират пакетни туристически услуги това лято ще се
Коментари Харесай

Нова европейска директива за пакетните почивки влиза от днес

Пътниците, които резервират пакетни туристически услуги това лято ще се употребяват от по-големи права. От през днешния ден влиза в действие променената европейската инструкция за пакетните почивки, която пази по-добре потребителите, припомня Българска национална телевизия.

Да резервирате пакетна отмора онлайн е елементарно, само че не всеки път сте сигурни, че всичко ще бъде наред с спомагателните услуги - като чартърния полет или наемането на кола, да вземем за пример. Често услугите в пакета се оферират от разнообразни компании и в случай че нещо се провали, главният ви туроператор ви препраща към подизпълнителите си.

От през днешния ден разпоредбите се трансформират. Ако компанията, която ви е дала обещание спомагателна екскурзия в границите на вашата почивка, банкрутира, отговорността за това да си получите пари назад ще носи туроператорът, който ви е продал целия пакет.

Новите правила изискват компаниите да оферират по-добра информация за особеностите на пакетната отмора, нейните съставни елементи, цени и спомагателни такси. Гарантира се и връщането на парите при несъблюдение на някои от услугите.

Пътуващите ще имат право да анулират пакетната си почивка по всякаква причина посредством възнаграждение на рационална такса. Те могат да анулират почивката си, без да заплащат наказателна клауза, в случай че дестинацията им стане рискова, да вземем за пример заради въоръжени спорове или естествени бедствия. Или в случай че цената на пакета се повиши с над 8% от в началото оповестената цена.

От през днешния ден туроператорите са длъжни да обезпечават и помощ на изпаднали в усложнение пасажери - да вземем за пример доктор или консулски услуги.

Новинте правила важат за комбинации от минимум два типа пътнически услуги. Европейската комисия ще следи дали страните членки ползват директивата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР