Първото заседание на каталунския парламент след проведения в неделя (1

...
Първото заседание на каталунския парламент след проведения в неделя (1
Коментари Харесай

Всеобща стачка в Каталуния, обявяването на независимост се отлага

Първото съвещание на каталунския парламент след извършения в неделя (1 октомври) референдум за самостоятелност ще бъде извършено през днешния ден (3 октомври), само че единствено с цел да бъде планувана дата за идната сесия . Така всъщност действително съвещание няма да има, написа The Times.
Припомняме, че министър председателят на Каталуния Карлес Пучдемон разгласи преди плебисцита, че в случай че отговорът е " да ", той е подготвен до 48 часа да разгласи самостоятелност на испанската самостоятелна област. След привършване на референдума Пучдемон заприказва за " няколко дни ", през които да бъде задействана процедурата - с известяван на локалния парламент за резултатите от гласуването и с гласоподаване в самия парламент. Ако Каталуния разгласи самостоятелност след гласуването, което Върховният съд на Испания разгласи за незначително, министър председателят на страната Мариано Рахой може да задейства член 155 в испанската конституция, съгласно който централната власт има право да лишава пълномощията на самостоятелните области и да реализира непосредствено ръководство от централното държавно управление . По този текст каталунският министър председател Карлес Пучдемон е изправен пред арест по обвиняване за подстрекателство към бунт, закононарушение, за което законът планува присъда до 15 години затвор, осведоми Агенция " Фокус ". Член 155 в никакъв случай не е бил употребен до този миг.
Иначе през днешния ден (3 октомври) в Каталуния ще има всеобща стачка. Националистическите организации Каталунска национална асамблея и Omnium Cultural приканиха каталунците да се съберат в 12:00 часа локално време (бел. ред. - 13:00 часа българско време) пред постройките на кметства в градовете и селата, в които живеят, както и в предприятията, съобщи БГНЕС.
В акцията ще вземат участие и най-големите каталунски профсъюзи. Тяхното централно управление въпреки всичко съобщи, че не поддържа акцията, оповестена от сепаратистките организации, защото това би означавало поддръжка на концепцията за едностранно обособяване . Премиерът Пучдемон разгласи, че поддържа провеждането на стачката. „ Тази стачка ще помогне да се укрепи това, което направихме в неделя и ще създадем в околните дни.
В Барселона градският превоз съвсем няма да работи. Ще се реализира единствено една четвърт от нормалните транспорти от 06:30 - 09:30 часа локално време и в другия пиков миг – от 17:00 – 20:00 часа локално време. Ще се реализират и единствено една трета от нормалните междуградски транспорти. Железопътната компанията Renfe спря 151 влака и скоростните влакове AVE. Ще бъде съкратена и работата на личния състав на летищата. Единният оператор на летищата в Испания (Aena) предлага на пасажерите да се обръщат към самолетните компании, с цел да уточнят разписанието и по-рано да възнамеряват по какъв начин да стигнат до съответното летище.
Ще бъдат затворени някои от музеите, театрите, изложбените зали. Медицинските центрове ще отсрочват прегледи с неспешен темперамент и планови интервенции. Университетите обявиха, че ще вземат участие в стачката. Към нея се причисляват и футболните клубове Барселона и Жирона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР