Първоначално компанията Пфайзер е отхвърлила предложението за разработване на ваксина

...
Първоначално компанията Пфайзер е отхвърлила предложението за разработване на ваксина
Коментари Харесай

Сензация. Пфайзер отхвърлил ваксината на Бионтек

Първоначално компанията Пфайзер е отхвърлила предлагането за създаване на ваксина против ковид, защото ръководителите ѝ считали, че вирусът ще бъде овладян бързо. Това гласи обява на основания във Англия ежедневник Телеграф.

Когато учените Угур Шахин и Йозлем Тюреджи, създатели на Бионтек, потърсили подпомагане от фармацевтичния колос за тяхната авангардна разработка, те получили суровия отговор „ момчета, това няма да работи “. 

РНК технологията, която се оказа толкоз значима за пробива и ефикасността на имунизациите, по това време е считана за прекомерно пробна от Фил Дормицер, вицепрезидент на Пфайзер и основен теоретичен шеф по вирусни ваксини. „ Моето работно съмнение беше, че COVID-19 ще бъде следен “ като огнищата на SARS и MERS, призна Дормицер.

Въпреки първичното отменяне, двойката учени от турски генезис, реши да заложи бизнеса си на нещо, което в никакъв случай не е било правено до момента в света. Шахин и Тюреджи остават близки до Пфайзер и съответно с Фил Дормицер и не престават работата си. Шахин показа пред медиите: „ След телефонния диалог с Фил, единствено се замислих и си споделих: Ще му се обадим още веднъж след няколко седмици “.

Двойката смяташе, че е единствено „ въпрос на време “, преди фармацевтичния колос да промени решението си. Месец по-късно беше оповестена договорка сред двете компании. Проектът на Бионтек за COVID-19 ваксини създадени въз основата на новата РНК технология в следствие се оказа печеливша карта. Сега тяхната компания е на стойност 85 милиарда $.

Американският регулатор на медикаментите на 23 август даде цялостно утвърждение на имунизацията на Пфайзер-Бионтек като тя стана първата изцяло призната Covid-19 ваксина в света. Подобно утвърждение по-късно беше направено и от Европейския съюз и Англия.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР