Първият случай на зараза с новия вариант на коронавируса B.1.1.529,

...
Първият случай на зараза с новия вариант на коронавируса B.1.1.529,
Коментари Харесай

Новият вариант Омикрон: какво се знае дотук

Първият случай на болест с новия вид на ковид B.1.1.529, по-известен като Омикрон, бе регистриран в Ботсвана. Оттогава разновидността се популяризира главно в Южна Африка и най-много в провинцията Хаутенг. Междувременно и другаде по света бяха регистрирани инфектирани с разновидността Омикрон - в Хонконг, Израел и няколко европейски страни, измежду които Белгия, Германия, Англия. Много страни към този момент преустановиха полетите от и до Южна Африка.

По-заразен ли е новият вид на вируса?

Сюзън Хопкинс от Имперския лицей в Лондон разказва новия вид като " най-притеснителния, който сме виждали до момента ". Поводът за безпокойството е наклонността в Южна Африка: през последните седмици броят на новите инфекции там беше относително невисок, само че внезапно случаите започнаха да се повишават бързо - изключително в провинция Хаутенг. Почти всички нови проби от района регистрират, че става дума точно за новата разновидност. Досега както в Европа, по този начин и в Южна Африка доминираха инфекциите с Делта разновидността. Тя беше считана за най-заразната от всички известни разновидности. И въпреки всичко не би трябвало да се прибързва със заключенията, споделя вирусологът Хартмут Хенгел от университетската клиника във Фрайбург. " Очевидно този вид на вируса в Южна Африка се е популяризирал по-бързо от Делта разновидността. Но към момента няма научни изявления за разпространяването, към момента тези изводи са предварителни. "

" Защо този вид се популяризира по-бързо към този момент не е ясно. Надявам се, че през идващите дни ще получим отговор на този въпрос”, споделя Рихард Неер, началник на научна група към университета в Базел. Комбинацията от разновидности в генома на този вид на вируса е " забележителна ", добавя специалистът.

Омикрон се разграничава доста от предходните разновидности на ковид: при него се виждат над 30 разновидности на шиповия протеин, именуван още спайк-протеин. Един от главните опасности в този момент е, че известните до този миг имунизационни препарати може и да не защищават задоволително от Омикрон разновидността. Допуснатите против COVID-19 ваксини оказват помощ на имунната система да разпознава спайк-протеина, само че когато той е мощно изменен, ефикасността на имунизацията може да отслабне. А докога вирусът ще продължи да мутира? Не е ясно, споделя имунологът Карстен Вацл, само че разновидностите няма да са безкрайни. В един миг максимумът от промени по шиповия протеин ще бъде доближат. А дали при Омикрон става дума тъкмо за това? Това към момента е неразбираемо.

По-тежко ли протича боледуването?

Все още разполагаме с прекомерно малко информация, с цел да се реши дали този вид на вируса може да докара до по-тежко протичане на заболяването и дали е по-заразен от Делта разновидността. " За момента няма индикации за промени в тежестта на протичане на болестта ", споделя немският вирусолог Кристиан Дростен. Промените в генома може да значат, че Омикрон е в положение да заобиколи имунната система. Но това не е задоволително, с цел да приказваме за тревожна обстановка, изяснява Дростен. За да се приказва за тревожна обстановка, би трябвало да вземем за пример да е несъмнено, че този нов вид се популяризира по-бързо от другите, както и че провокира по-тежко протичане на COVID-19.

Учените в Хонконг обаче са разтревожени. Причината: двамата първи инфектирани с новия вид на вируса там имат доста висок вирусен товар, а това улеснява разпространението на болестта. В Хонконг човек, който е дал позитивна проба за Омикрон разновидността, е заразил лице в отсрещната стая, тъй като евентуално не е носил подобаваща маска, когато е получавал храна на вратата на хотелската си стая. Заразените досега с Омикрон в Южна Африка обаче не са тежко заболели, съгласно информация на здравните управляващи. " Пациентите се оплакват най-много от болки в тялото и мощна отмалялост. И това следим при по-младото потомство, а не при възрастните хора ", съобщи председателката на тамошния лекарски съюз Анжелик Кутзи пред Би Би Си. Но за момента не става въпрос за пациенти, които би трябвало незабавно да бъдат приети в болница, изяснява тя. Кутзи обаче се тревожи, че заболяването може да засегне тежко пациенти с съпътстващи болести.

Защитават ли имунизациите от Омикрон?

Имунологът Вацл изяснява, че някои от разновидностите в Омикрон разновидността към този момент са познати от други разновидности на вируса, които отслабват успеваемостта на имунизациите. Но отбраната от тежко протичане би трябвало да е все по този начин висока. Рихард Неер също счита, че няма заплаха за имунизационната отбрана. " Т-клетките би трябвало да удържат против измененията. Но е изцяло допустимо да се стигне до повече пробиви при ваксинираните, което прави третата доза още по-важна. " Производителите на ваксини BioNTech и Moderna към този момент оповестиха, че ще проведат клинични проучвания върху новия вид. От BioNTech оповестиха, че резултатите ще са налични до две седмици. Тогава ще стане ясно и дали е належащо модифициране на имунизациите. Андрю Полард, който е работил над препарата на AstraZeneca, също е убеден, че имунизациите могат да бъдат приспособени към новия вид навреме - и че съществуващите ваксини ще са все по този начин ефикасни. " Изключително малко евентуално е да се стигне до рестарт на пандемията при имунизирано население ", сподели Полард пред Би Би Си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР