Първият инвестиционен тръст, листван във Великобритания, е посветен на космическия

...
Коментари Харесай

Космосът: новата граница за инвестиционните тръстове

Първият капиталов концерн, листван във Англия, е отдаден на галактическия бизнес. Финансовата компания се надява, че поддръжката от дребни вложители ще спомогне за безпроблемното първично обществено предложение през тази седмица.

Seraphim Space Investment Trust има за цел да събере 180 млн. паунда, с цел да ги влага в ранни стадии на галактически планове, с вярата да се възползва от раздвижването в бранша. IPO-то в Лондон предлага на вложителите на дребно достъп до компании, в които до момента е било мъчно да се влага, написа Financial Times. " Искахме да създадем космоса наличен за елементарния човек. Не е нужно да сте милиардер, с цел да инвестирате в космоса ", твърди Марк Богет, основен изпълнителен шеф на Seraphim.

Началото идва на фона на възходящ интерес към галактическия бизнес, до момента в който компании като SpaceX на Илън Мъск и Blue origin на Джеф Безос предизвикват комерсиализацията на космоса.
Каква е изгодата
Богет счита, че бързият спад в цената на спътниците скоро ще докара до увеличение на броя на обектите, които събират данни за Земята, в орбита. Тези данни могат да се употребяват в бизнеса, от прогнозиране на времето до улеснение на застрахователните искове. " Космосът не е обвързван единствено с ракети и спътници. Всъщност става въпрос за цифрова игра, споделя Богет. " Компаниите, в които влагаме, не се виждат като компании за галактическа инфраструктура. Те се възприемат като предприятия за данни. "

Космосът е една от най-новите благоприятни условия за дребните вложители. Средствата, фокусирани върху ниши като възобновими енергийни източници или опазване на здравето, са рекордно доста. В международен мащаб финансовите вложения в галактически компании са скочили с 95% до 8.7 милиарда $ през годината до март, съгласно Seraphim. В тази сума се включват и общо 4.2 милиарда $, събрани от SpaceX и компанията за сателитни интернет услуги OneWeb. Но достъпът до вложения през тези ранни стадии в предишното е бил значително стеснен до частни вложители. IPO-то на Seraphim ще разреши на вложителите на дребно да се включат в играта, като минималната инвестиция е единствено 1000 паунда.

Шотландският фонд за ръководство на вложения Baillie Gifford, който избира капиталовите тръстове като метод да се даде достъп на дребните вложители до частния бизнес, също вижда привлекателността на космоса. Неговият концерн за дребния бизнес, Edinburgh Worldwide, е показал интерес към две галактически компании през последните няколко месеца. " Чрез съществуващите ни частни вложения в SpaceX и Spire видяхме от първа ръка по какъв начин достъпът до космоса и обвързваните с това благоприятни условия за спътници и данни са се трансформирали фрапантно ", споделят ръководителите на Edinburgh Worldwide. " Възможността за нови подходи и качества в такава динамична област е напълно действителна. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР