Съветът за сигурност на ООН не прие предложената от Русия

...
Съветът за сигурност на ООН не прие предложената от Русия
Коментари Харесай

Съветът за сигурност на ООН блокира резолюция за разполагане на оръжия в космоса

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации не одобри препоръчаната от Русия проекторезолюция за попречване на конкуренцията във въоръжаването в космоса, оповестява ТАСС.

Проекторезолюцията, препоръчана от Русия, се състои от 10 точки и приканва всички страни, изключително тези с благоприятни условия за проучване на космоса, да " вземат незабавни ограничения за попречване на разполагането на оръжия в космоса и опасността от потребление на мощ в космоса, както и от космоса до и от Земята върху обекти в космоса. "

Документът приканва за " осъществяване допустимо най-скоро на договаряния по интернационален правно обвързващ контракт или контракти за попречване на конкуренция във въоръжаването в галактическото пространство, в това число попречване на разполагането на оръжия в галактическото пространство ". Проекторезолюцията също по този начин удостоверява уговорката на всички страни, страни по Договора за космоса от 1967 година, да съблюдават напълно неговите разпореждания, в това число " да не слагат в ниска околоземна орбита никакви обекти, оборудвани с нуклеарни оръжия или различен тип оръжие за всеобщо заличаване. "

От 15-те членове на Съвета за сигурност 7 страни гласоподаваха " за " документа, в това число Русия и Китай, 7 страни се оповестиха срещу, а Швейцария се въздържа.

Резолюцията се смята за призната, в случай че девет членове на Съвета за сигурност гласоподават за нея и никой от непрекъснатите членове не наложи несъгласие.

Припомняме, че в края на април, членовете на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации не одобриха проекторезолюция по отношение на неразполагането на нуклеарни оръжия в космоса.

Резолюцията бе блокирана от Русия, която употребява правото си на несъгласие, а Китай се въздържа. 13 страни поддържаха плана.

Вашингтон счита, че повода за ветото на Русия върху квалифицираната от Съединени американски щати и Япония проекторезолюция за неразполагане на нуклеарни оръжия в космоса е това, че действително Москва създава нов спътник, който е кадърен да носи нуклеарен заряд.

Според поръчките на Русия, с които тя постанова несъгласие, възбраната би трябвало да обхване стандартните оръжия. Постоянният представител на Руската федерация в Организация на обединените нации Василий Небензя сподели: " Изключително значимо е, че нито по време на днешната среща, нито по-рано създателите на плана не съумяха да отговорят на въпроса за какво тъкмо нашето предложение не ги устройва: да се добави към проекторезолюцията възбрана въобще да не се разполагат никакви оръжия в космоса. "
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР