Преди точно 100 години българският национален отбор по футбол изиграва

...
Преди точно 100 години българският национален отбор по футбол изиграва
Коментари Харесай

100 години от първия мач на българския национален отбор

Преди тъкмо 100 години българският народен тим по футбол изиграва първия си мач. Това се случва на 21-и май 1924-а година на стадион „ Зимерингер “ във. Там българите отстъпват на Австрия с безапелационното 0:6.

Създаването на внушителен тим, който да взе участие на Олимпийските игри в Париж, е една от главните дискутирани тематики на учредителния конгрес на Българската национална спортна федерация, провел се в интервала 16-18 декември 1923 година. В началото на идната година се стига до образуването на подобен, а по рекомендация на популярния активист Хуго Майзъл за пръв селекционер е определен 26-годишният ляв халф на Рапид Виена Леополд Нич. Първоначално са картотекирани 22-ма играчи. Всички са от футболните центрове София и Варна, само че по логистични аргументи отпадат шестима.

Българската група стартира своето пътешестване на 13 май. Те се придвижват от София до Лом с трен, а до Виена – с парахода „ Сатурнус “.

На 21 май 1924 година България излиза против Австрия в следния състав:
Петър Иванов–Вертер, Александър Христов–Шкубата, Симеон Янков–Симето, Гено Матеев, Боян Бянов, Димитър Манолов–Найдо, Димитър Мутафчиев–Мърцо, Никола Мутафчиев–Колишчето, Цветан Генев–Цеко, Константин Мазников–Дяволето, Кирил Йовович–Вагонетката.

От първите ни национали 9 са играчи на Левски. Димитър Манолов е от Славия, а капитанът Боян Бянов – на варненския Тича.

Дни по-късно, отново преди 100 години, националите дебютират на олимпийските игри в Париж. Там те губят от Ирландската свободна страна с 0:1. БНСФ пък е призната за член на ФИФА и по този начин страната става част от международното футболно семейство, каквато е и до ден сегашен.

БФС ще означи вековния празник на националите. То ще бъде отпечатано през втората половина на 2024 г.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР