Среща на върха за Украйна ще събере световни лидери в

...
Среща на върха за Украйна ще събере световни лидери в
Коментари Харесай

Среща на върха за Украйна събира световни лидери в Швейцария

Среща на върха за Украйна ще събере международни водачи в Швейцария през уикенда. Ще бъдат прегледани опциите да се постави край най-смъртоносния спор в Европа от Втората международна война. Русия не е поканена, а Китай отхвърли присъединяване.

Вицепрезидентът на Съединени американски щати Камала Харис, френският президент Еманюел Макрон, водачите на Германия, Италия, Англия, Канада и Япония са измежду потвърдилите присъединяване в срещата на върха за Украйна в курорта Бюргенщок на езерото Люцерн.

Индия, която оказа помощ на Москва да преодолее шока от икономическите наказания, се чака да изпрати делегация.

Турция и Унгария, които също поддържат топли взаимоотношения с Русия, ще бъдат показани от външните си министри. Сред огромните отсъстващи е Китай. Според анализатори срещата е самобитно опит за изолираност на Русия.

" Отсъствието на Китай е по-значимо, тъй като в началото Киев се надяваше, че Пекин ще застане на страната на интернационалната общественост, само че въпреки всичко реши да играе с подкрепения от Русия китайски проект - знаем, че има различен проект за мир от шест точки ", съобщи Орисия Люцевич, Кралски институт за интернационалните връзки " Чатъм хаус ".

Целта на срещата в Швейцария е да се приготви почвата за следваща среща на върха за мир с съветско присъединяване.

" Разбира се, резолюция след подобен конгрес не е правно обвързваща. Става дума за многостранни старания за излаз от широкомащабната война в Украйна. Мога да си показва какви са били напъните на Киев да резервира поддръжката на Америка. Фактът, че президентът Байдън няма да участва е разочароващ, макар че президентът Зеленски получи уверения на високо ниво, че това не се отразява на политиката на Съединените щати ", сподели още Орисия Люцевич, Кралски институт за интернационалните връзки " Чатъм хаус ".

На срещата на върха за Украйна ще бъдат разисквани продоволствената и нуклеарната сигурност и размяната на пандизчии.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР