Първият европейски проект за разработване на изкуствени плаценти за крайно

...
Първият европейски проект за разработване на изкуствени плаценти за крайно
Коментари Харесай

"Да измамим природата": ембриони на овце останаха живи 12 дни в изкуствена плацента

Първият европейски план за създаване на изкуствени плаценти за извънредно недоносени бебета разгласи резултатите от първата си фаза. Изследователи от Hospital Clínic и Sant Joan de Déu в Испания съумяха да запазят ембриона на овца жив в продължение на 12 дни в извънредно комплицирана извънтелесна система, която симулира естествената плацента, " Ел Паис ".

Експертите считат, че резултатът отваря вратата към опцията до три години да има първообраз за клинични проучвания и че изкуствената плацента ще може да подсигурява оцеляване до " три или четири седмици ".

Опитът се стреми да възпроизведе и удължи физиологичните положения на матката на майката. На шест месеца (26 седмици) белите дробове, червата и мозъкът на плода са недоразвити и не са подготвени да действат вярно отвън естествената плацента. " Едно извънредно недоносено новородено в реалност е плод, който би трябвало да оцелее в доста неестествена среда ", изясняват специалистите. Изкуствената плацента има за цел да се трансформира във допустимо най-подходящата среда за новороденото. В Европа всяка година се раждат към 25 хиляди извънредно недоносени бебета.

Процесът включва доста провокации. Първо е компликацията да се подсигурява, че плодът може да бъде безвредно трансфериран от плацентата на майката в изкуствената плацента. Пъпната шнур, която обезпечава обмена на хранителни субстанции и О2 сред ембриона и плацентата, се затваря необратимо при спад на температурата с два градуса, тъй като се счита, че бебето е напуснало утробата. " Трябва да излъжем природата ", споделя Едуард Гратакос, началник на плана. Екипът подсигурява, че всички преходи, осъществени през последната година, са сполучливи.

Първият създаден първообраз се състои от полупрозрачен резервоар, изработен от биосъвместим материал и обвързван към система за циркулация на амниотична течност, която разрешава на плода да бъде държан в течна среда и изолиран от външни тласъци, само че наличен за ултразвукови инспекции и настоящо наблюдаване.

Системата включва извънтелесна циркулационна система, формирана от оксигенираща мембрана и система от елементи, предопределени да улеснят кръвообращението и насищането с О2, която симулира естествените процеси във вътрематочния живот. " Създадохме среда с течност, която е тъкмо същата като тази, която заобикаля плода в естествената плацента, тъй като всяка разлика е доста забележима ", споделя Гратакос.

Проектът работи с към 50 плода на овце, защото те имат сходен размер и белодробна и сърдечно-съдова система като човешките зародиши. От тези зародиши на овце три са съумели да оцелеят 12 дни и още няколко (точният брой не е уточнен) - сред девет и 10 дни.

След тази първа фаза, която стартира през 2020 година, втора фаза ще се опита да удължи оцеляването до четири седмици, като докара цялата система до " рисково " равнище на сигурност. Ще бъде създадена и биоетична рамка. " В бъдеще, не знаем по кое време, ще има изкуствени плаценти ", споделя Гратакос.
" Болниците би трябвало да включват родители и други съответни групи в общността, когато изготвят солидни и изчерпателни насоки за тяхното потребление ", споделя Кели Вернер, доцент по педиатрия в отделението по неонатология в Колумбийския университет в Ню Йорк, в изказвания за Science Media Center Испания. Педиатърът упорства за характерни протоколи за потреблението на технологията за изкуствена вътрешност и упорства за гарантиране на естественото раждане. " Макар това да е окуражаващ прогрес, изкуствената плацента не е предопределена да размени естествената. С други думи, макар този прогрес, ние би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да подкрепим здравето на майката и да понижим рисковите фактори, които водят до прибързано раждане.

В момента се организират други сходни изследвания в Съединени американски щати, Япония и Австралия. Подобен модел на изкуствена плацента се създава в Университета на Мичиган в Съединените щати, до момента в който модели на изкуствена вътрешност се създават в Университета на Пенсилвания (САЩ), Университета Тохоку (Япония) и Университета на Западна Австралия. Според испанските откриватели единствено планът Филаделфия е постигнал по-добри резултати. " Те реализираха най-много 28 дни. Останалите бяха сред седем и 10 дни. Проектът в Барселона е доста стабилен ", споделя Гратакос.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР