Първият ден от последната за тази година среща на върха

...
Първият ден от последната за тази година среща на върха
Коментари Харесай

Бежанците скараха евролидерите на последната им среща за 2017 г.

Първият ден от последната за тази година среща на върха на Европейски Съюз отмина с неуверен триумф. Лидерите с лекост стигнаха до политическо решение по отношение на опцията за ново уголемение на глобите против Русия, което се чака през идната седмица и стартираха Европейската стратегия за съдействие в защитата (PESCO). Въпреки това, по главната тематика - наблюдаване на миграцията и реформиране на системата за банкет на бежанци – консенсус нямаше, съобщи БГНЕС.

Що се отнася до квотите за бежанци, диалозите не реализираха съглашение. Любопитно е, че водачите на Европейски Съюз завършиха срещата на върха, без да проведат конференция за резултатите от първия ден. Очаква се обобщението да бъде направено на заключителната конференция през днешния ден. До края на деня политиците ще обсъдят също консолидирането на еврозоната и резултатите от договарянията по Брекзит. След срещата словашкият министър председател Роберт Фицо съобщи пред кореспонденти, че страните от Вишеградската четворка (Полша, Чехия, Словакия и Унгария) " отхвърлиха европейската квота за мигранти, предлагайки в подмяна 35 милиона евро за отбрана на границите на Европейски Съюз ".

Липсата на консенсус по въпросите на миграцията може да докара до действително разискване на посоченото от Фицо предложение от министрите на правораздаването и външните работи. " Ако не можем да стигнем до единодушие, въпросът може да бъде отправен до Съвета на Европейски Съюз ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В сряда Европейската комисия де факто съобщи, че системата за презаселване на 160 000 мигранти от Италия и Гърция не е била сполучлива. През 2015-2017 година единствено 32 000 души са били разпределени сред страните от блока.

" Лидерите на Европейски Съюз демонстрираха единодушие основно във връзка с разширението на глобите против Русия ", съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск. Според него, събитието " отбелязва неналичието на прогрес по Минските съглашения за мир в Украйна, което значи " зелена светлина " за удължаването на ограничаващите ограничения против Москва. Смята се, че Съветът на Европейски Съюз възнамерява да направи това на техническо равнище до Коледа по нормалната скица, т.е. за шест месеца.

През март 2015 година Брюксел обвърза решението за унищожаване на икономическите наказания против Русия с цялостното използване на споразуменията от Минск. Сега разширението на обсега на ограничаващите ограничения се реализира на тази публична основа, без да се разисква коя страна саботира осъществяването на споразуменията.

Лидерите на Европейски Съюз публично стартираха Европейската стратегия за непрекъснато структурирано съдействие в региона на сигурността и защитата (PESCO). " Днес фантазиите стават действителност. Този ход е на практика израз на нашето желание за създаване на европейската защита. Той е добра вест за Европейски Съюз и неговите съдружници и лошa за враговете ни ", сподели Туск. Това решение беше чиста условност, защото началото към този момент беше обещано на 11 декември от външните министри на Европейски Съюз в Брюксел, тъй че срещата на върха не донесе нищо ново, съгласно заключителния документ за съдействие в региона на защитата.

Лидерите още веднъж потвърдиха желанието си да засилят работата по основаването на Европейския фонд за защита, чиято цел е консолидиране на средства за основаване и общо прилагане на оръжия, които обособените страни от Европейски Съюз не могат да си разрешат, както и за финансиране на взаимни европейски задачи и интервенции. В допълнение, бе предоставено на Съвета на министрите на външните работи и защитата да се приготви за основаване на единна конструкция, която ще обезпечи съгласуваност на вложенията във военното развиване на страните от Европейски Съюз. Също по този начин водачите приканиха за по-тясно съдействие сред Европейски Съюз и НАТО.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР