Първи стъпки за осигуряването на масова ваксина срещу коронавирус. Премиерът

...
Първи стъпки за осигуряването на масова ваксина срещу коронавирус. Премиерът
Коментари Харесай

Първи стъпки за осигуряване на ваксина

Първи стъпки за обезпечаването на всеобща ваксина против ковид. Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев да предприеме всички нужни дейности за включването на България в европейската самодейността за обезпечаване на ваксина за COVID-19 с еднакъв достъп за популацията на всички държави-членки на Европейския съюз, заяви държавната осведомителна работа. Борисов е безапелационен, че би трябвало да се търси най-хубавото решение за българските жители, които желаят да се възползват от новата ваксина и да има гаранции за качеството, сигурността и успеваемостта на имунизацията, когато такава бъде утвърдена от регулаторните органи.

В петък по време на видеоконферентно съвещание на европейските здравни министри, министър Ананиев съобщи готовността на страната ни да взе участие в напъните за обезпечаване на ваксина за COVID-19, отчитайки, че има още доста елементи, които следва да бъдат задълбочено разисквани сред Европейска комисия и държавите-членки.

На този стадий България преглежда разнообразни варианти по отношение на обезпечаването на ваксина. Страната ни има подготвеност да се причисли към оформилия се алианс от четири европейски страни – Германия, Франция, Италия и Холандия, които са постигнали съглашение с биофармацевтична компания за доставка на до 400 милиона дози от имунизацията COVID-19 на Университета в Оксфорд. Държавата ни преглежда и опцията да се причисли към общоевропейско решение по тематиката, с което да бъдат обезпечени количества от имунизацията за целия Европейски Съюз. България може да съобщи интерес към имунизацията и в директни договаряния с компанията, организираща нейното произвеждане и дистрибуция.

 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР