Първата цветна снимка от повърхността на Марс, изпратена от новия

...
Първата цветна снимка от повърхността на Марс, изпратена от новия
Коментари Харесай

Пърсъвиърънс е първата мисия, която ще търси живот на Марс след 45-годишно прекъсване

Първата цветна фотография от повърхността на Марс, изпратена от новия марсоход “Пърсъвиърънс ”. Photo credit: NASA/JPL-Caltech

. Малцина знаят, само че макар големия интерес към проучването на Марс чрез галактически апарати през последните две десетилетия, “Пърсъвиърънс ” е първата задача, която ще търси живот на планетата след 1976 година. 

Тогава американските спускаеми апарати “Вайкинг 1 ” и “Вайкинг 2 ” правят първото сполучливо меко кацане върху марсианската повърхнина. Тяхната задача е да потвърдят дали в грунда виреят микроскопични организми. За тази цел “Вайкинг 1 ” и “Вайкинг 2 ” имат газов хроматограф с масспектрометър, както и характерен опит, наименуван “Белязано освобождение ” (Labeled Release). В хода на този опит са събрани проби от грунда, след което в тях е въведен разтвор с хранителна среда. Веществата в тази хранителна субстанции съдържат радиоактивен въглерод-14. Ако на Марс има хипотетични микроорганизми, те би следвало да метаболизират хранителната среда и да отделят съответните артикули – радиоактивен въглероден диоксид или метан. 

Когато опитът е извършен, учените са изумени – резултатът е позитивен! Изглежда, че на Марс има живот! Но насладата е краткотрайна, откакто масспектрометърът не съумява да открие никакви следи от органични субстанции. Така откривателите стигат до заключението, че опитът “Белязано освобождение ” е показал така наречен “фалшив позитивен резултат ” – хранителната среда е разградена до газове не поради съществуването на микроорганизми, а поради незнайна към този миг химична реакция.

Някои учени, измежду които най-известният е Гилбърт Левин, в никакъв случай не се съгласяват с тази интерпретация и до ден сегашен настояват, че “Вайкинг 1 ” и “Вайкинг 2 ” са потвърдили съществуването на живот на Марс. Проблемът съгласно този екип откриватели се корени в рестриктивните мерки на масспектрометъра. Целият този спор обаче демонстрира на НАСА следното – задачите “Вайкинг ” са прекомерно земецентрични. Експериментите им са планувани въз основата на избрани постулати, които обаче могат да са неправилни, защото Червената планета е напълно непозната.

Именно това е повода, заради която през идващите близо пет десетилетия Щатите се отхвърлят да търсят непосредствено живот на Марс и провеждат цяла плеяда от геологични задачи. Следващото потомство орбитъри като “Марс Глобъл Сървеър ” и “Марс Одисей ”, изстреляни надлежно през 1996 и 2001 година, както и спускаемите апарати като “Спирит ” и “Опортюнити ”, кацнали през 2004 година, стартират да извършват тактиката “Следвай водата ”. Въпросът, който следва да се обясни, е не дали на Червената планета има живи организми, а дали в миналото в предишното са съществували изискванията, позволяващи тяхното виреене, най-базисното от които е съществуването на течна вода. Резултатът от проучванията на тези задачи е безапелационен – в миналото климатът на Марс е бил топъл и на планетата е имало вода в течно агрегатно положение.

Изстреляният през 2011 и кацнал през 2012 година марсоход “Кюриосити ” изоставя тактиката “Следвай водата ”. Започва началото на нова задача – търсенето дали на Марс има органични субстанции и дали в предишното на повърхността са съществували нужните макро- и микроелементи за поддържането на живота. Резултатът още веднъж е позитивен – Червената планета е имала нужните предпоставки за развиването на живи организми. Нещо повече – открито е, че повода толкоз дълго време да не бъде доказано съществуването на органика, се корени в съществуването на характерни субстанции, наречени перхлорати. Това са соли на перхлорната киселина, които, в случай че се намират в тестът от грунда, биха компрометирали резултата на масспектрометъра по време на подготовката за разбор, включваща нагряване. Подобна доктрина е изказана още през 2008 година по време на работата на стационарната задача “Феникс ”, само че “Кюриосити ” я удостоверява сигурно. 

Сега, през 2021 година, новопристигналият марсоход “Пърсъвиърънс ” най-накрая се захваща със задачата, зарязана след епохата “Вайкинг ”. Отново стартира търсенето на живот на Марс. Но то ще стане по доста по-разумен метод, тъй като през днешния ден познаваме планетата доста по-добре от преди, защото тя към този момент е изследвана от голям брой галактически задачи.

Марсоходът ще търси биопризнаци – характерни белези, които свидетелстват за съществуването на живот. За тази цел ще се разчита на мощната камера Mastcam-Z, която ще може да прави фотоси в непосредствен проект с доста по-висока разграничителна дарба, в сравнение с е било допустимо преди, както и на няколко прибора. Единият от тях е PIXL – той ще проучва скалите чрез мощен поток от рентгенови лъчи, с цел да се откри къде тъкмо в тях се намират забавните за науката минерали. Другият е SHERLOC – той може да открива органични субстанции, както и да дефинира дали са съсредоточени или разпръснати. Ако са в съсредоточено положение, значи шансът да са артикул от метаболитна интензивност е доста по-голям. Най-накрая чрез микроскопа WATSON ще бъдат заснемани подробни фотоси на събираните проби.

Учените таят огромни надежди, че приборите на “Пърсъвиърънс ” ще съумеят да открият структури по сходство на строматолитите – вълнообразни, скалисти наноси, които са се образували на Земята в ранните стадии на нейната еволюция. Подобна находка мъчно може да бъде обяснена чрез геологичен развой. 

Ако зародят разногласия по отношение на откритото от “Пърсъвиърънс ”, пробите ще бъдат опаковани в специфични контейнери и събрани от бъдещите задачи, които ще ги изстрелят към Земята, където ще бъдат подробно оценени в наземни лаборатории.

Според НАСА новият марсоход може и да не постави дефинитивна точка в разногласието дали на Червената планета е имало живот или не, само че сигурно получените резултати и измервания ще бъдат основни за установяването на истината, каквато и да е тя. 

Искате ли да имате навременен и бърз достъп до новините? Освен страницата на КОСМОС БГ във Facebook, присъединете се към канала на уеб страницата в Телеграм – линк тук. 

Харесвате ли публикациите на КОСМОС БГ? Можете да подкрепите Светослав Александров в Patreon, или да извършите подаяние чрез Epay или Paypal (за повече информация – на този линк). 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР