Първата роботизирана операция в България на тумор на панкреаса бе

...
Първата роботизирана операция в България на тумор на панкреаса бе
Коментари Харесай

У нас. Робот отстрани тумор на панкреаса

Първата роботизирана интервенция в България на израстък на панкреаса бе осъществена от екипа на проф. Кирил Драганов, шеф на Клиниката по Чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия в болница " Токуда ", оповестиха от лечебното заведение. 

С робота Да Винчи е осъществено отчасти премахване на панкреаса на 59-годишен пациент с невроендокринен израстък. Прецизната минимално инвазивна интервенция е първа по рода си в страната. Пациентът се възвръща бързо и е изписан без затруднения няколко дни след осъществената намеса.

Диагностиката и предоперативната оценка са направени от екипа на доктор Петко Карагьозов, шеф поделение по Интервенционална гастроентерология

Тази диагностична оценка разрешава интервенцията да бъде осъществена още по-минимално инвазивно - със запазване на далака, който нормално се отстранява при по-разширена хирургия.

Роботизираната намеса с най-новото потомство на хирургичната система Да Винчи - моделът Xi, способства за извънредно прецизното и качествено изрязване на засегнатата от тумора част на панкреаса и опазване на всички здрави структури.

Възстановяването и следоперативния развой за пациента минават безпрепятствено и без проблеми.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР