Партньорството между Microsoft и OpenAI е едно от най-горещите споразумения

...
Партньорството между Microsoft и OpenAI е едно от най-горещите споразумения
Коментари Харесай

ChatGPT – хронология на едно неудобно партньорство

Партньорството сред Microsoft и OpenAI е едно от най-горещите съглашения в региона на технологиите към днешна дата. Но съгласно вътрешни източници на The Wall Street Journal връзките сред двете компании от време на време включват недоразумение и спорове.

Microsoft влага милиарди, с цел да получи ранен достъп до технологията за генеративен изкуствен интелект (AI) на доста по-малката OpenAI, която е пионер в тази област. По съответно, софтуерният колос има 49% от по-малкия си сътрудник - скица, която оказва помощ на съглашението да избегне антитръстовия надзор.

Резултатът е един тип отворена връзка - дружно, само че не безусловно. OpenAI въоръжава някои от най-големите противници на Microsoft, защото това партньорство, в случай че беше цялостно, на процедура би лимитирало листата с евентуални клиенти на OpenAI в региона на търсачките.

Все отново съществуват някои мощни връзки сред двете страни.

Microsoft хоства технологията на OpenAI в своя облак и все по-често я вгражда в известните си артикули, което дава на софтуерния колос нови преимущества пред дългогодишния противник Гугъл, както и пред останалите играчи на пазара. А основният изпълнителен шеф на Microsoft Сатя Надела и основният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман не пропущат да се похвалят взаимно при всеки благоприятен случай, обявявайки нова епоха в компютърните технологии.

В същото време хора от Microsoft се оплакват от понижените разноски на компанията за вътрешни разработки на изкуствен интелект и от това, че OpenAI не разрешава на множеството чиновници на Microsoft да имат достъп до бекенда на технологията си, настояват източниците на WSJ. А екипите по продажби на Microsoft и OpenAI постоянно се насочват към едни и същи клиенти.

Необикновено партньорство

Подобно партньорството е извънредно за софтуерната промишленост. Обикновено компании като Microsoft гълтам стартъпа и неговата технология. А в тази ситуация, като държи OpenAI на разположение със своите вложения, Microsoft има въздействие, само че не и надзор. В същото време OpenAI получава солидна поддръжка и към момента има известна независимост да изследва други партньорства.

При покупко-продажби от този вид нормално проблемите идват поради вътрешни битки за власт и накърнено его, само че това нетрадиционно съдействие може да докара до спомагателни проблеми, защото и двете страни продават подобен програмен продукт и услуги, споделя Орен Ециони, член на управителния съвет и някогашен основен изпълнителен шеф на изследователската организация с нестопанска цел Allen Institute for Artificial Intelligence. " Това, което ги слага в обстановка на по-голям конфликт, е, че и двете страни би трябвало да печелят пари. Конфликтът е, че и двете ще се пробват да ги завоюват със сходни артикули. "

Иначе фирмите непрекъснато акцентират изгодите от връзката си. Главният финансов шеф на Microsoft Ейми Худ да вземем за пример я назовава " отлично партньорство ", от което печелят и двете страни. " Когато ние растем, това оказва помощ на тях, а когато те порастват, това оказва помощ на нас ", споделя тя през април.

OpenAI е основана през 2015 година като компания с нестопанска цел, насочена към научни проучвания, която работи за основаването на безвредна технология за изкуствен интелект в интерес на човечеството. През 2019 година тя основава поделение с идеална цел, което ѝ разрешава да набере милиарди от Microsoft. Сега тя печели пари, като таксува физически лица за достъп до най-мощната версия на ChatGPT и отдава под лиценз огромните си езикови модели на бизнеса.

Но в действителност и двете компании продават достъп до технологията на OpenAI - Microsoft като част от облачните си услуги Azure, OpenAI - непосредствено. Вече има и свидетелства на компании, показва WSJ, че са получавали едни и същи предложения за достъп до артикули като ChatGPT и от двете компании, което е объркващо.

OpenAI продължава да развива партньорства и с други компании. Конкурентът на Microsoft Salesforce да вземем за пример предлага артикул, обогатен с ChatGPT, наименуван Einstein GPT. Тази функционалност може да прави неща като генериране на маркетингови имейли, конкурирайки се с функционалностите, задвижвани от OpenAI, в софтуера на Microsoft.

През последните 12 месеца OpenAI се е свързала и с разнообразни търсачки, с цел да разиска лицензирането на продуктите си, настояват осведомени пред изданието, до момента в който Microsoft слага технологията на OpenAI в центъра на нова версия на своята търсачка Bing. Пример за това е платформата DuckDuckGo, която стартира да употребява ChatGPT, с цел да зарежда собствен личен чатбот, наименуван DuckAssist.

Но Microsoft играе основна роля в промишлеността на търсачките, защото построяването на сходна система и нейната организация са скъпо начинание. И защото Гугъл не лицензира своите технологии, доста търсачки са мощно подвластни от Bing, в това число DuckDuckGo.

Когато Microsoft пусна новия Bing, софтуерната компания промени разпоредбите си по метод, който направи по-скъпо за търсачки на трети страни да създават свои лични чатботове с OpenAI. Тази нова политика на процедура обезкуражава търсачките да работят с която и да е компания за генеративен изкуствен интелект, защото прибавянето на чатбот би им коствало доста по-високи такси от страна на Microsoft. Затова и няколко седмици откакто DuckDuckGo афишира DuckAssist, тя отстранява функционалността.

Допълнително напрежение

Някои откриватели от Microsoft също по този начин се оплакват от ограничавания достъп до технологията на OpenAI. Макар че няколко определени екипа на софтуерния колос получават достъп до бекенда на модела - неговата кодова база, по-голямата част от екипите нямат подобен. Въпреки забележителния дял на Microsoft множеството чиновници би трябвало да се отнасят към моделите на OpenAI като към софтуера на всеки различен външен снабдител.

Пускането на ChatGPT предходната есен и на обогатения с изкуствен интелект Bing на Microsoft месеци по-късно също води до напрежение.

Някои ръководители на Microsoft са изразили опасения по отношение на времето на стартиране на ChatGPT предходната есен, откакто OpenAI оповестява, че възнамерява да стартира обществено тестване на чатбота с изкуствен интелект единствено няколко седмици преди плануванаъа дата. По това време Microsoft към момента работи по консолидираното на технологията на OpenAI в своята търсачка Bing, а чиновниците на софтуерния колос се тормозят, че ChatGPT ще открадне славата на новия Bing.

Междувременно OpenAI предлага на Microsoft да се забави с консолидираното на технологията в Bing, мотивирайки предлагането си с рисковете от стартирането на чатбот, основан на неиздадена версия на GPT-4, който не е бил подложен на в допълнение образование. Microsoft обаче продължава по своя проект за стартирането на чатбота Bing, а  предизвестията се оказват точни и голям брой консуматори получават погрешни отговори. В резултат на това Microsoft издава нови ограничавания и насоки за работа с чатбота, в това число ограничаване на дължината на диалога.

В последна сметка обаче новият Bing към момента е надалеч от триумфа на ChatGPT. Според аналитичната компания YipitData най-нашумелият чатбот в света към този момент е достигнал 200 милиона месечни консуматори, което го прави едно от най-бързо разрастващите се потребителски приложения в историята.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР