Парламентът прие промени в Закона за здравето на първо четене,

...
Парламентът прие промени в Закона за здравето на първо четене,
Коментари Харесай

НС прие Закона за здравето на първо четене


Парламентът одобри промени в Закона за здравето на първо четене, с които се дава опция за въвеждане на ограничения след края на изключителната епидемиологична конюнктура, която изтича на 31 март.

Законопроектът бе подсилен от 121 народни представители, 24 бяха " срещу " и 39 " въздържали се ".

Със закона се основава правна опция след отпадане на изключителната епидемиологична конюнктура, когато е належащо, министърът на опазването на здравето по предложение на основния държавен здравен контрольор, да може да вкарва противоепидемични ограничения на територията на цялата страна или за обособена област.

Парламентарната група на „ ИТН “ (ИТН) разгласи, че ще упорства за промени сред двете четения на Закона за здравето, заяви на брифинг Андрей Чорбанов от парламентарната група.

" Принципно нашата група поддържа закона с концепцията, че някои от текстовете са безусловно наложителни, уточни депутатът. Той посочи, че има доста неща, с които не са съгласни. „ Важно беше да останат парите за лекарите на първа линия, до момента в който продължава пандемията, въпреки да няма оповестена изключителна епидемиологична конюнктура “, уточни депутатът. 

Чорбанов настоя да се дефинират в доста огромна степен пълномощията на министъра на опазването на здравето. „ Ние считаме, че министърът би трябвало да има своите отговорности в една действителна обстановка, в която няма такава конюнктура, само че не би трябвало да се дават спомагателни пълномощия, които да разрешават налагането на ограничения, които да бъдат годни за цялото население “, разяснява депутатът и посочи, че става въпрос за въвеждането на противоепидемични ограничения като носенето на маски, представянето на зелени документи. Под въпрос Чорбанов сложи и даването на пълномощия на районните здравни инспекции, които по места да могат да афишират епидемиологични ситуации, без това да е в съгласие с централната власт. 

„ Ние желаеме да бъдем готови, страната да бъде готова в каквато и да е изключителна обстановка да може да се реагира съответно, само че да бъде по одобрени правила, които няма да зависят от мнението на един човек “, съобщи националният представител.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР