Парламентът на Унгария одобри присъединяването на Швеция към НАТО в

...
Парламентът на Унгария одобри присъединяването на Швеция към НАТО в
Коментари Харесай

Историческа стъпка. Унгария ратифицира членството на Швеция в НАТО

Парламентът на Унгария утвърди присъединението на Швеция към НАТО в понеделник. С това беше преодоляно последното затруднение пред " историческата стъпка " на скандинавската страна, чийто неутралитет продължи през две международни войни и тлеещия спор на Студената война, отбелязва Ройтерс.

Гласуването в Унгария постави завършек на месеци отлагания за довеждане докрай на смяната на политиката за сигурност на Швеция. То идва на фона на визитата на шведския министър председател Улф Кристерсон в Унгария в петък, по време на което двете страни подписаха оръжейна договорка.

В понеделник участието на Швеция в НАТО беше подкрепено от 188 депутати в унгарския парламент, шестима бяха " срещу ", нямаше " въздържал се ".

Правителството на унгарския министър председател Виктор Орбан беше изправено пред напън от съдружниците от НАТО да утвърди присъединението на Швеция към алианса. Унгария е последната от членуващите в НАТО 31 страни, която ратифицира участието на Стокхолм след месеци на отсрочване.

Стокхолм се отхвърли от политиката си на необвързаност за по-голяма сигурност в границите на Организацията на Северноатлантическия контракт след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 година

След като Швеция последва Финландия в НАТО, президентът Владимир Путин на процедура реализира тъкмо това, което искаше да предотврати, когато стартира войната си в Украйна - разширение на алианса, споделиха западни водачи.

Докато Финландия, Швеция беше принудена да чака, защото Турция и Унгария, които поддържат по-добри връзки с Русия от другите членове на водения от Съединени американски щати алианс, повдигнаха възражения.

През януари турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа документа, с който Турция публично в НАТО, откакто това беше.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР