Парламентът на Унгария гласува вчера за прехвърляне на държавни активи

...
Парламентът на Унгария гласува вчера за прехвърляне на държавни активи
Коментари Харесай

Унгарският парламент предизвика недоволство, след като одобри реформа във висшето образование

Парламентът на Унгария гласоподава през вчерашния ден за прекачване на държавни активи на стойност милиарди долари във фондации, които ще управляват доста от публичните университети и културните институции в страната - ход, който опозицията осъди като кражба на публични финансови средства, заяви Българска телеграфна агенция.

Решението, признато с болшинството от две трети на ръководещата коалиция в Народното събрание, сложи 11 университета под контрола на публични фондации, ръководени от назначени от държавното управление попечителски препоръки. Това е поредна стъпка по път, който критиците дефинират като завладяване на системата на висшето обучение в Унгария от министър-председателя Виктор Орбан и неговата ръководеща партия ФИДЕС.

Фондациите получиха дарения на стойност милиарди долари от публични активи, в това число скъп неподвижен парцел, замък, пристанище и дялове в компании, отчасти притежавани от страната, като енергийната компания МОЛ и фармацевтичната " Гедеон Рихтер ", което докара до обвинявания за всеобщо прекачване на публично благосъстояние в ръцете на хора, правилни на държавното управление. " Това е доста рисков ход. Мнозина допускат, че се основава дълбока страна ", сподели правният шеф на антикорупционната организация " Трансперънси интернешънъл " Миклош Лигети.

Унгарското държавно управление упорства, че промените са нужни за модернизиране на висшето обучение, както и че новият модел съставлява " преосмисляне на ролята на страната ", при което фондациите ще реализират публични задания, които нормално се извършват от държавното управление. То отхвърля, че публичните активи са застрашени посредством прехвърлянето им и споделя, че на университетите е била дадена опция да изберат дали да бъдат включени в промените.

" В случая приказваме за фондации в публичен интерес... затова всички активи, които тези организации имат, могат да бъдат употребявани само за публични цели и те по никакъв метод не стават частна благосъстоятелност ", съобщи службата за интернационалните връзки на държавното управление в имейл до Асошиейтед прес.

Критиците обаче споделят, че университетите са били принудени да одобряват новия модел и не са получили никакви гаранции, осигуряващи академичната им автономия.

Независимият народен представител Бернадет Сел сподели, че съгласно нея този ход е средство, посредством което ръководещата партия в Унгария желае да резервира въздействие върху основни области на публичния и културния живот, даже и да загуби властта на деликатно следените избори следващата година.

" По създание се построява паралелна “държава в страната “, при което идващото държавно управление би имало доста дребни благоприятни условия да ползва своята изборна стратегия, тъй като до тогава страната просто ще е трансферирана към други структури ", сподели Сел след гласуването. Конституционни промени, признати в края на предходната година, трансформираха правното определение за публични финансови средства, като дадоха на фондациите по-голяма независимост да ги употребяват по своя преценка под слаб публичен контрол. Това провокира опасения, че скъпи публични активи могат да бъдат продадени от организациите, с цел да се финансират академични действия, или да бъдат трансферирани с по-занижени цени на вътрешни хора с политически връзки.

" От една страна, това е опит за слагане на публични активи под частно притежание на ръководещата партия и нейните довереници, само че е и опит за опазване на контрола върху публични браншове, даже ръководещата партия да загуби властта на изборите ", сподели доктор Жолт Енеди, учител в Централноевропейския университет.

Някои висши образователни заведения се опълчиха на опита за преструктуриране. Миналата година студенти и преподаватели от Университета за театрално и кино изкуство в Будапеща окупираха университетския комплекс, откакто бяха отнети пълномощията на неговия демократично определен научен съвет и той беше подложен под контрола на фондация. Те обявиха, че този ход е опит за потъпкване на тяхната автономия и задушаване на академичната независимост.

Енеди показа, че промените " нямат нищо общо с висшето обучение " и че преструктурирането е следващ опит на държавното управление на Орбан да получи по-голямо въздействие върху институциите в страната. " Идеологическият и политическият надзор върху образованието е просто неразделна част от по-голямата скица, при която всички тези сфери на живота, браншове на индустрията, търговията и изследователската активност, религиозния живот и спорта са събрани под общото управление на Орбан ", добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР