Парламентът гласува днес промени в Закона за специалните разузнавателни средства.

...
Парламентът гласува днес промени в Закона за специалните разузнавателни средства.
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене председателят на агенцията за подслушвания да има мандат

Парламентът гласоподава през днешния ден промени в Закона за специфичните разследващи средства. Те бяха импортирани от ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. 145 депутати взеха участия в гласуването, като 104 от тях бяха " за ", а 41 се въздържаха, оповестява Българска телеграфна агенция.

С измененията се планува уеднаквяване на статута на ръководителя на Държавната организация " Технически интервенции " (ДАТО) с този на ръководителите на службите за сигурност. По този метод ще се вкара мандатност за длъжността и ще се ограничи времето едно и също лице да заема поста. Ръководителите на службите за сигурност също имат ограничавания в броя на мандатите си.

По време на гласуването на измененията в закона от Българска социалистическа партия обявиха, че ще гласоподават " въздържал се ", защото не са съгласни мандатът на в този момент настоящия ръководителя на ДАТО Цветан Китов да бъде продължен с още 5 години, каквото предложение направи държавното управление преди месец. Депутатът от " левицата " Филип Попов посочи, че вижда в това опит " да се бетонира " обособена персона за поста.

От своя страна Димитър Лазаров от ГЕРБ напомни, че Китов е бил назначен през 2013 година, когато министър председател беше Пламен Орешарски.

Процедурата по назначението на ръководителите на ДАТО, Държавната организация " Национална сигурност (ДАНС), Държавната организация " Разузнаване ", Службата " Военна информация " на Министерството на защитата и Националната работа за защита се прави с декрет на президента и по предложение на Министерския съвет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР