Парламентарната република атрофира. Това обяви по време на пресконференция президентът

...
Парламентарната република атрофира. Това обяви по време на пресконференция президентът
Коментари Харесай

Румен Радев: Парламентарната република атрофира

Парламентарната република атрофира. Това разгласи по време на конференция президентът Румен Радев. Той дружно с вицепрезидента Илияна Йотова дадоха доклад във връзка първата годишнина от встъпването им служба.

„ Парламентът се трансформира в нотариат, който официализира решенията на държавното управление. Доверието към Народното събрание е сериозно ниско. Трябва да отстояваме демократичните си права. Ще упорствам за бистрота на благосъстоятелност, управнически решение и харчене на обществени средства. Ще подтиквам публичния спор за свободата на словото. Децентрализацията на общините е значима стъпка. Необходими се неотложни ограничения в системата на образованието, свързани освен със заплати и поправки на учебни заведения “, съобщи още президентът.

Според него от особена значимост е усилването на Трансатлантическото съдействие.

„ Считам, че в идните месеци и години е нужно национално изпитание за превъзмогване на моралната рецесия на българското общество. Нейни чеда са и корупцията, и престъпността, и политическата незаинтересованост, и настъпленията против свободата на словото. Доказахме, че президент и вицепрезидент могат да работят дейно в екип “, сподели още Румен Радев.

Накрая той благодари на своя екип, който е работил самоотвержено през цялата година. По думите му с Йотова са посочили, че президент и вицепрезидент могат да работят дружно в екип.

„ През годината одобрих част от поканите и реализирах 22 визити зад граница. От февруари до май представлявах България на 4 съвещание на Европейския съвет. Вярвам, че 2018 година, в която означаваме 140 години от Освобождението на България, е опция да изведем българо-руските връзки от ледената ера, в която ги заварих “, съобщи президентът пред събралите се публицисти.

Той регистрира, че мандатът му стартира с образуване на служебно държавно управление. По думите му кабинетът на „ Герджиков “ е извършил безупречно главната си задача. И изреди неговите заслуги - подписан бе Национален рамков контракт в опазването на здравето, държавното управление събра десетки милиони просрочени вземания, бе спряна процедурата по концесиониране на Летище „ София “, анулира се наредбата за интеграция на чужденци. Редовното държавно управление обаче побърза да я възобнови, акцентира президентът.

"След извършени съвещания с всички парламентарно показани политически сили, връчих мандат на водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Обнародвах 86 закона, като на 5 от тях постанових несъгласие. Упражних това пълномощие в полза на български жители. 4 от ветата бяха преодолени, при две вета са реализирани резултати – при закона за концесиите и при закона за бюджета на НЗОК за 2018 година анулацията на мораториума запази живота на голям брой тежко заболели. Сезирах Конституционния съд по отношение на СЕТА “, посочи Радев.

По думите му българската външна политика би трябвало да се образува у нас и да се отстоява на открито, а не противоположното.

„ Проблемите на персоналния състав остават нерешени. Постигнатото от министъра на защитата нарастване на заплатите се разминава с упованията. Това, което не съумях да свърша, бе да убедя ръководещите за проверка на признатия от тях Национален проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт. Планът ще бъде прегледан едвам през септември, само че с неразбираем резултат “, регистрира още президентът.

"В сферата на сигурността ще упорствам за интегриран метод при решаването на проблемите в бранша. Планирането на защитата би трябвало да бъде изчерпателен и дълготраен развой. Ще проследявам за навреме създаване на Програмата за отбранителните качества 2030. Време е да се осъзнаем, че политиката за сигурност към този момент не е чисто боен въпрос, а нов подтик на интеграционните процеси в Европейски Съюз ", посочи той.

И добави, че главен акцент в работата му е било отстояването на суверенитета и сигурността на България. Според него те не са даденост.

Президентът добави, че огромна част от напъните му са били отдадени на създаване на ефикасен антикорупционен модел. Радев заявява, че ще работи за промяна в правосъдната промяна и антикорупционното законодателство.

„ Цялата истина за КТБ жителите чакат от съда. Приетият антикорупционен закон е слаб. Ръководството на антикорупционния орган ще се избира от Народното събрание, който избира държавното управление. Това занапред слага под въпрос неговата самостоятелност. Видно е, че и отсега нататък битката с корупцията ще се води от жителите и медиите. България е в сериозен миг от своето развиване. Председателството не анулира дебата. Председателството не е оправдание за безучастие по болните за българина тематики “, сподели още Радев.

Според него въвеждането на електронното ръководство е без конкуренция и не може да бъде отлагано повече.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР