Парите на здравната каса отиват в бездънна яма, а данните

...
Парите на здравната каса отиват в бездънна яма, а данните
Коментари Харесай

Нигяр Джафер: Парите на НЗОК потъват в бездънна яма

Парите на здравната каса отиват в бездънна яма, а данните за последните години непрестанно нарастват, без да усъвършенстват качеството на услугата в здрвеопазването, съобщи в изявление за БНР депутатът от Движение за права и свободи нигяр Джафер.

“Парите се оказва, че потъват в действителност в някаква бездънна яма без значителен резултат за пациентите, както се оказа и за медицинските експерти и тяхното възнаграждение. Първо би трябвало да се трансформират параметрите, да се промени този дисбаланс вътре в бюджета. Много специалисти, които следят системата, декларират това от доста време. България продължава да дава за болнична помощ близо 50% от средствата. В Европейски Съюз това е към 30%, тъй като в другите страни дават доста повече за извънболнична помощ, за профилактика “, сподели Джафер.

Балансът в бюджета на Здравната каса би трябвало да се промени. По думите на председателката на здравната комисия в Народното събрание доста повече средства би трябвало да бъдат отделени за профилактика, ранна диагностика и доболнично лекуване.

Осигуряването на повече пари не води до възстановяване на системата, а до успокоение на държавното управление и затлачване на проблемите, безапелационна е Джафер.

„ При старта на Здравната каса, отделяният запас е 800 млн. - това е 2000 година 2010 година парите са 2 милиарда и 500 млн., а 2020 година ще бъдат 4 милиарда и 800 млн. Възниква въпросът – какво пациентите са усетили от нарастването на този запас “, сподели Нигяр Джафер в предаването „ Преди всички “ на стратегия „ Хоризонт “.

“За страдание толкоз резистентен бюджет утвърждава стабилно следните трендове, които не са по никакъв начин лицеприятни. На първо място нископлатени медицински експерти, които стачкуват, някои от тях към този момент година. Говоря за медицинските сестри, акушерки, лаборантки. На второ място се утвърждава наклонността българският пациент да е най-доплащащият в Европейски Съюз. Защото даже да е здравноосигурен, той продължава да вади от джоба си още пари за доплащане и този % на доплащане стига 50% - най-вече в Европа, в случай, че в Европа пациентите доплащат също, само че не повече от 20-ина % “.

“Общинските лечебни заведения не престават да бъдат без хоризонт. Областните лечебни заведения са в безнадеждно положение. Ето ви един предвидим резултат още веднъж при този резистентен бюджет “, сподели доктор Джафер.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР