Париж оказва натиск върху председателя на Европейската комисия Урсула фон

...
Париж оказва натиск върху председателя на Европейската комисия Урсула фон
Коментари Харесай

Франция иска от Фон дер Лайен да обяви мерки срещу китайските електромобили

Париж оказва напън върху ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да разгласи антидъмпингово следствие против китайските електрически транспортни средства в годишната си тирада за положението на Съюза в сряда, макар опасенията в целия блок, че в отговор може да последва възмездие от страна на Пекин, написа Politico.

От месеци френското държавно управление и неговите представители в промишлеността и Европейска комисия упорстват изпълнителната власт на Европейски Съюз да стартира антидъмпингово следствие против китайски EV производители. Това може да отвори врата на Европа към налагането на спомагателни налози за китайски транспортни средства, за които се счита, че се продават непочтено на ниска цена, с цел да пометат европейските съперници, добавя изданието.

Германия, най-голямата производителка на коли в Европа, се опълчва на всевъзможни наказателни ограничения, като се има поради, че главните ѝ марки имат мощно наличие на китайския пазар и могат да понесат доста загуби от всяка комерсиална война.

Въпреки това обаче Париж не се отхвърля и в случай че Фон дер Лайен спомене за следствието по време на речта си в сряда, това може да даде нов подтик, настояват френски държавни чиновници пред Politico.

Франция е дълготраен покровител на по-силни европейски ограничения за комерсиална отбрана и мощна индустриална политика.

Миналата седмица комисарят по вътрешния пазар на Европейски Съюз Тиери Бретон, който е французин, предизвести за възходящия експорт към Европейски Съюз на китайски електрически коли, наблягайки, че по този метод „ заменяме зависимостта си от изкопаемите горива с индустриални и софтуерни зависимости “.

В Брюксел и Берлин обаче има възходящо неспокойствие от френския напън, защото политици, държавни чиновници и представители на промишлеността се притесняват от отмъщението на Китай.

Трима търговски дипломати от Европейски Съюз, поискали анонимност, споделят пред Politico, че са скептични по отношение на възможностите за триумф. „ Това е просто театралничене, защото никой не желае комерсиална война с Китай, която би взривила Volkswagen “, споделя единият от източниците на изданието.

В коридорите на автомобилното ревю в Мюнхен този месец висши ръководители и политици дадоха да се разбере, че всяка ескалация на митата би била контрапродуктивна. Американски и европейски производители на коли имат огромни индустриални фабрики в Китай. Голям дял от електрическите коли, изнасяни от Китай, също са западни марки.

„ Няма да забележим обилни бариери заради зависимостта сред Германия и Китай “, разяснява Мартин Бенеке от консултантската компания S&P Global Mobility, съгласно който протекционизмът би бил автогол.

„ Французите нямат толкоз огромни проблеми, защото не са толкоз дейни в Китай, само че немските производители на коли ще създадат всичко, с цел да избегнат комерсиалните бариери “, прибавя той.

Пазарът на коли в Германия е доста по-изложен на контраатаки от страна на Пекин от този във Франция, само че компании като Renault и Stellantis също се тормозят, че цялостна офанзива от страна на китайските производители на коли ще понижи техния пазарен дял в основни европейски вътрешни пазари.

Базирани в Китай марки като BYD, Great Wall и MG не престават напред със тактиките си за стартиране свои EV модели на европейския пазар. Имайки достъп до по-евтини батерийни кафези в производството, те са все по-способни да се конкурират по цена с наложилите се компании.

За да стартира антидъмпингово следствие, Европейската комисия, откакто получи публична тъжба, би трябвало да дефинира дали има дъмпинг, което значи цената на китайските EV в Европа да е по-ниска от тази на пазара в Китай, показва Politico и прибавя, че това мъчно би се случило, цитирайки антидъмпингов юрист.

Проучване на UBS обаче неотдавна предизвести, че в случай че една марка се ангажира с произвеждане в границите на Европейски Съюз – затова заобикаляйки 10-процентната цена за импорт – тогава ще бъде „ съвсем невероятно “ за локален състезател да надделее в ценовата конкуренция.

Брюксел също по този начин може да работи по своя лична самодейност и да стартира така наречен „ служебно “ следствие, само че е малко евентуално да го направи, в случай че няма задоволително поддръжка от промишлеността и в страните от Европейски Съюз, изключително в подобен сензитивен случай като този.

Не единствено Берлин е въздържан по отношение на започването на огромен търговски спор, само че и болшинството от столиците на Европейски Съюз, показва Politico.

За разлика от по-конфронтационния метод на Вашингтон, Брюксел се пробва да продължи да търгува с Пекин, като в същото време понижава своите зависимости. Ръководителят на Европейски Съюз по търговията Валдис Домбровскис ще пътува до Пекин по-късно този месец, с цел да разиска намаляването на комерсиалните бариери с китайските си сътрудници.

Сигрид де Врис, началник на най-голямото автомобилно лоби в Европа ACEA, неотдавна прикани за „ уравновесен метод “ към опасността от китайските електрически коли, като се концентрира повече върху „ постоянна индустриална тактика “ в поддръжка на европейските EV производители.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР